Plaatsing kroongetuige naast cel veroordeelde is toeval

Dat de 29-jarige kroongetuige in onderzoek Eftermid in een cel naast de man die als ‘Piet Costa’ bekend staat is geplaatst, is louter toeval. Dat zeiden de officieren van justitie tijdens de eerste inleidende zitting van het onderzoek Eftermid. De plaatsing was geen ‘geplande actie vanuit de opsporing’.

De uitspraak van de officieren van justitie was een reactie op de berichtgeving in de media en de vraag die bij de verdediging was opgekomen of de plaatsing van kroongetuige in de cel een vooropgezet plan was. De officieren van justitie: “Dat is beslist niet het geval. Het verband tussen de zaak waarvoor [kroongetuige] vastzat en de Rotterdamse zaken was op dat moment nog niet bekend.”

Het onderzoek Eftermid is gestart op basis van verklaringen van een kroongetuige. Als kroongetuige heeft hij verklaringen afgelegd over alle ernstige strafbare feiten waarvan hij weet heeft en waarbij hij ook zelf is betrokken.

De getuige is inmiddels veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op Serdar Ay op 20 oktober 2020 in Amsterdam. Hij bleek niet alleen over die zaak maar over nog twee liquidatiezaken en een reeks andere geweldsdelicten te kunnen verklaren. Het gaat onder meer om de moord op Ibrahim Azaïm op 10 mei 2020 te Rotterdam, voorbereidingshandelingen voor een moord op een 39-jarige man uit Rotterdam in de periode mei tot juni 2020 te Rotterdam en de beschieting op een horecagelegeheid op 29 juli 2020 in de Spuistraat te Amsterdam

Op dit moment staan vier verdachten terecht, waaronder de kroongetuige. Het OM is nog op zoek naar drie andere verdachten die zich  in het buitenland bevinden.