17 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist voor dodelijke schietpartij in Den Helder

Net nadat een café in Den Helder op 5 augustus 2023 de deuren heeft gesloten, lost de 27-jarige verdachte vijf schoten met zijn vuurwapen. Hierbij wordt een 25-jarige man geraakt die kort daarna in het ziekenhuis overlijdt. Twee anderen raken ook gewond, van wie één zwaargewond. Hij is in zijn borst geraakt. De schietpartij vindt plaats in het bijzijn van veel andere personen die na sluitingstijd van het café op straat blijven hangen. Het is een wonder dat die avond niet nog meer doden of zwaargewonden zijn gevallen. Vandaag stond de 27-jarige verdachte voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 17 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem.

Wat vooraf ging aan de schietpartij

Uit de videobeelden blijkt dat een vriend van de verdachte en het dodelijke slachtoffer bijna direct na aankomst buiten en in het café een woordenwisseling hebben. Het zou gaan om de vriendin van het dodelijke slachtoffer. Aan de hand van camerabeelden en getuigenverklaringen wordt al snel duidelijk dat de 27-jarige verdachte de vermoedelijke schutter is. Na de schietpartij vlucht de verdachte met het vuurwapen. Drie dagen later, op 8 augustus, meldt de verdachte zich op het einde van de dag op het politiebureau in Alkmaar. Het vuurwapen is tot op heden nog niet gevonden.


Wettig en overtuigend bewijs

De verdachte worden drie feiten ten laste gelegd: doodslag, poging tot doodslag en verboden wapenbezit. Verdachte bekent geschoten te hebben en bekent een vuurwapen voorhanden te hebben gehad. Veel getuigen hebben verdachte ook aangewezen als schutter. Verdachte heeft steeds aangegeven dat hij schoot, omdat hij dacht dat het dodelijke slachtoffer een vuurwapen zou gebruiken tegen zijn vrienden en verdachte zelf. De officier van justitie heeft aangegeven dat nergens uit blijkt dat het dodelijk slachtoffer een wapen bij zich had, dit pakte of zou gebruiken. Er is weliswaar een slaande beweging gemaakt door het dodelijk slachtoffer naar vrienden van verdachte, maar het was niet noodzakelijk voor verdachte om in te grijpen. Er waren voldoende andere mensen die konden ingrijpen en ingrepen. Bovendien was de manier waarop verdachte ingreep, door met een vuurwapen te schieten, volstrekt disproportioneel.
 

Onherstelbaar leed aangericht

Er is onherstelbaar verdriet en leed door verdachte toegebracht aan de slachtoffers, maar ook aan getuigen van de schietpartij. De nabestaanden van het dodelijke slachtoffer zullen nooit meer een arm om hem heen kunnen slaan, zijn lach kunnen horen of een gesprek met hem kunnen hebben. Verdachte heeft bij het zwaargewonde slachtoffer zwaar lichamelijk letsel veroorzaakt. Hij kan pas sinds kort, na een jaar revalideren, weer volledig werken. Het zwaargewonde slachtoffer had niets van doen met enige ruzie. Sterker, hij probeerde eerst nog sussend op te treden.

De officier van justitie is van mening dat de ten laste gelegde feiten wettig en overtuigend bewezen kunnen worden. De feiten zijn zo ernstig en het was zo gevaarlijk wat de verdachte deed, dat volgens de officier alleen een zeer lange gevangenisstraf passend is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.