OM eist gevangenisstraf voor gewapende overval McDonalds

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 3 jaar -waarvan een half jaar voorwaardelijk- tegen een 23-jarige verdachte voor het plegen van een gewapende overval op de McDonalds in winkelcentrum Kronenburg in Arnhem. Pas na het tonen van camerabeelden in onder meer het programma Opsporing Verzocht kwam de Arnhemmer als verdachte naar voren en kon hij worden aangehouden.

Op beveiligingsbeelden is te zien hoe een man met capuchon op, mondkapje over zijn gelaat en een vuurwapen (of een voorwerp dat daarop lijkt) in de hand, op 30 december vorig jaar twee medewerkers van het burgerrestaurant bedreigt. De overvaller weet zo de kassa open te krijgen en de hand te leggen op de inhoud ervan.

“De beelden liegen niet”, stelt het OM tijdens de motivering van de strafeis. “Verdachte hield het pistool letterlijk in het gezicht van een medewerkster. Deze gebeurtenis had een flinke impact op alle aanwezigen en leidde tot veel maatschappe­lijke onrust, vooral omdat de overvaller ontkwam.”

Het onderzoek in deze zaak liep uiteindelijk vast, waarop in februari dit jaar werd besloten tot de inzet van het publiek door de beelden in het openbaar te tonen. Bruikbare tips leidden vervolgens naar de verdachte. Hij werd 24 februari aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. De officier over de strafeis: “Voor deze gewapende overval, een heftig feit met grote gevolgen voor de slachtoffers, moet hij mijns inziens voor een substantiële tijd de gevangenis in.”

In Oost-Nederland werd in 2023 in totaal in 681 zaken Opsporingscommunicatie ingezet, onder meer bedoeld om verdachten te identificeren, zoals in deze overval. In een derde van de gevallen (220 keer) droeg dat direct of indirect bij aan de oplossing van een zaak.