OM start strafrechtelijk onderzoek naar schieten agent in Leeuwarden

Het OM heeft besloten een strafrechtelijk onderzoek te starten naar het schieten door een agent van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties waarbij een persoon gewond is geraakt. Het schietincident vond plaats in de omgeving van de Drachtsterweg in Leeuwarden op 13 januari 2024.

De Rijksrecherche heeft het feitenonderzoek naar het schieten afgerond. De uitkomsten hiervan leiden ertoe dat er bij het OM vermoeden bestaat dat de agent niet heeft gehandeld conform de geweldsinstructie. Het OM zal om die reden een strafrechtelijk onderzoek starten. De agent in kwestie is inmiddels als verdachte aangemerkt en zal worden gehoord.

De politie kreeg zaterdag 13 januari na middernacht uur een melding van een inbraak aan de Reintje Visser-Beardastrjitte in Hempens. Daarbij zou een slachtoffer zijn bedreigd met een wapen. Niemand raakte gewond. Uit de melding bleek dat twee verdachten er vandoor waren gegaan en de politie heeft naar hen uitgekeken.
Agenten van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties troffen in de omgeving van de Drachtsterweg een mogelijk verdacht voertuig  aan met daarin twee inzittenden. Ze hebben het voertuig staande gehouden en wilden de inzittenden controleren. Op een gegeven moment ging de auto er vandoor. Er is door de politie geschoten.
Het voertuig is korte tijd later bij het Drachtsterplein van de weg geraakt. De twee inzittenden van de auto raakten daarbij zwaargewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis en later aangehouden.  

Uit het onderzoek is gebleken dat de inzittenden van deze auto niets te maken hadden met de inbraak en bedreiging in Hempens.