Celstraffen geëist tegen ex-GGD-medewerksters voor vervalsen corona-vaccinatiebewijzen

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen twee voormalige GGD-medewerksters uit Terneuzen (27 en 34) gevangenisstraffen van respectievelijk 18 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en 12 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk) wegens het vervalsen van corona-vaccinatiebewijzen. Tegen een 32-jarige plaatsgenoot, die de namen verstrekte voor de bewijzen, eist het OM een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden.

Binnen de GGD Zeeland trokken verdachte transacties op de accounts van beide vrouwen de aandacht. Zo werden voor één persoon drie vaccinaties binnen tien minuten ingepland. Ook kwamen de registraties niet overeen met prikafspraken die in het systeem stonden. Wat ook opviel: de bewijzen waren louter op naam gezet van mensen die buiten het werkgebied van de GGD Zeeland wonen. Toen duidelijk was dat de registraties waren bedoeld om valse vaccinatiebewijzen uit te geven, deed de GGD aangifte bij de politie.

Onderzoek wees uit dat het account van de 27-jarige verdachte veelvuldig vanaf haar woonadres werd gebruikt, ook op momenten dat ze volgens het werkrooster niet in dienst was. Van 101 valse vaccinatiebewijzen staat vast dat die met haar account zijn aangemaakt. Het account van de 34-jarige medeverdachte wordt gelinkt aan 184 uitgebrachte vaccinatiebewijzen. De fraude vond plaats in de periode tussen 1 augustus 2021 en 18 januari 2022.

,,Zij kregen het vertrouwen van de GGD om met behoorlijk gevoelige gegevens om te gaan. Dit vertrouwen hebben ze niet terugbetaald’’, zei de officier van justitie over de vrouwen.

Prijsafspraken

De 27-jarige verdachte verkocht de bewijzen aan een 32-jarige plaatsgenoot, die haar de persoonsgevens van klanten had verstrekt. Samen maakten ze prijsafspraken.

Volgens het Openbaar Ministerie had de 27-jarige vrouw het grootste aandeel in de fraude, omdat zij ook eigenhandig klanten benaderde en zelf registraties opmaakte met haar account. Voor verstrekte bewijzen ontving ze geld. Uit chats bleek dat ze 300 euro vroeg voor het bewijs van een booster en 200 euro voor een regulier vaccinatiebewijs. Toen haar account werd geblokkeerd, logde de vrouw in met de gegevens van de 34-jarige medeverdachte.

“De besmettingen namen toe en de ziekenhuizen lagen overvol”, schetste de officier de periode waarin de fraude plaatsvond. “Juist in die periode hebben verdachten ervoor gekozen om vaccinatiebewijzen te vervalsen. Puur voor eigen gewin. Hiermee hebben zij het risico genomen dat het virus zich verder zou kunnen verspreiden en mogelijk meer slachtoffers zou kunnen maken.”

Drugs en munitie

Los van de fraudezaak moest de 34-jarige partner van de 27-jarige verdachte zich bij de rechter verantwoorden voor de aanwezigheid van verschillende hoeveelheden cocaïne (56 gram), hennep (1770 gram), 566 xtc-pillen, 6000 euro aan contant geld en munitie. De verboden goederen werden ontdekt toen de politie de vrouw arresteerde en een doorzoeking in hun woning deed. De man nam gedeeltelijk de schuld op zich, het OM geeft de vrouw voor deze feiten het voordeel van de twijfel.

De officier van justitie eist tegen de man een gevangenisstraf van vijf maanden.

De rechtbank doet uitspraak op 23 augustus.