VAE leveren verdachten uit aan Nederland

De autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben vrijdag 26 juli twee verdachten uitgeleverd aan Nederland. Het gaat om mannen van 23 en 46 jaar oud die internationaal gesignaleerd stonden en in de VAE in uitleveringsdetentie zaten.

De 23-jarige man werd in augustus 2023 in Dubai aangehouden op verzoek van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), dat de zaak samen met de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) onderzoekt. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig houdt met de internationale handel in verdovende middelen, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven.

Drugshandel

De andere verdachte, een 46-jarige man, staat sinds februari 2022 gesignaleerd op verdenking van internationale drugshandel. Hij is verdachte in 26Lyons, een strafzaak waarin in maart 2023 drie andere mannen al zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. In november 2023 is de 46-jarige verdachte op basis van de signalering aangehouden in Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE.

Verdrag met VAE

Na de arrestaties hebben de VAE de Nederlandse uitleveringsverzoeken in behandeling genomen. Nederland heeft sinds 1 augustus 2023 verdragen met de VAE voor wederzijdse rechtshulp in strafzaken en uitlevering. Nadat alle formele procedures waren doorlopen zijn de verdachten onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee (KMar) naar ons land gevlogen.

Na aankomst in Nederland zijn de verdachten overgedragen aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Ze zullen respectievelijk maandag en dinsdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Nederland is de autoriteiten van de VAE zeer erkentelijk voor de goede samenwerking in de uitleveringsprocedures.