Grootste Crystal Meth vangst in Nederland tot nu toe

Begin maart 2024 heeft de Douane bij een controle in de Rotterdamse haven een grote hoeveelheid methamfetamine aangetroffen, ook wel bekend onder de naam Crystal Meth. Het zat verstopt in ‘big bags’ die geladen waren met een zandachtige substantie. De lading kwam uit Mexico en was bestemd voor een bedrijf in Den Hout. Het bleek te gaan om een partij van ruim 3200 kilogram Crystal Meth met een handelswaarde van 22,4 miljoen euro. Dit is de grootste Crystal Meth vangst in Nederland tot nu toe. In het onderzoek is een 55-jarige man uit Den Hout aangehouden. De verdachte is inmiddels vrijgelaten maar blijft nog wel verdachte in het onderzoek.

Vervuilde lading

Dat deze vangst nu pas bekend wordt gemaakt komt omdat de partij verstopt was in de zandachtige substantie die zwaar vervuild bleek te zijn met koper en Pfas. In verband met de vervuilde grond is lang gezocht naar een oplossing om de partij de vernietigen. Afgelopen week is de partij vernietigd.

Vergroot afbeelding
Beeld: Openbaar Ministerie

HARC-team

Het HARC-team, een inmiddels 27 jaar oud samenwerkingsverband van Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaken verder in onderzoek.