Gevangenisstraf geëist na bijna fatale steekpartij Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een 28-jarige vrouw. De vrouw moest zich vandaag verantwoorden voor de rechtbank in Den Haag vanwege een steekpartij vorig jaar in Den Haag. “Op een zomerse avond, midden op straat in aanwezigheid van anderen is zij gestoken. Wonder boven wonder heeft zij de aanslag overleefd”, aldus de officier van justitie.

Het is 28 augustus 2023 als het slachtoffer, een 28-jarige vrouw, op de Singel loopt in Den Haag. Op haar nek zit haar drie jaar oude dochter. Vanuit het niets wordt de vrouw door een andere vrouw, wat later blijkt haar schoonzus, aangevallen. Er ontstaat een worsteling. “Het slachtoffer was nog maar net in staat haar kindje neer te zetten, om vervolgens de eerste klappen van verdachte te incasseren”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. De vrouw wordt vervolgens op meerdere plekken gestoken met een mes en loopt ernstige verwondingen op aan haar arm, hoofd en buikstreek. Na het incident slaat de verdachte op de vlucht, zij is later aangehouden.

Bedreiging

De vrouw staat niet alleen terecht voor een poging doodslag, maar ze moet zich ook verantwoorden voor de bedreiging van een getuige. Een omstander is te hulp geschoten en dankzij ingrijpen van deze getuige is ook een einde gekomen aan de reeks messteken. De verdachte zou vervolgens tegen hem geroepen hebben dat “hij weg moest wezen, anders zou hij ook worden gestoken.”

Confrontatie

Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat zij zonder enige duidelijke aanleiding de confrontatie opzocht met haar (voormalige) schoonzus en dat in het bijzijn van haar driejarige dochter. Maar ook het feit dat het op klaarlichte dag gebeurde, een omstander werd bedreigd en een grote groep personen het gevecht en de steekpartij heeft gezien, wordt als strafverzwarend meegenomen. “Met haar handelen heeft verdachte bijgedragen aan angstgevoelens van hen en aan de samenleving als geheel.”

Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van zeven jaar met aftrek van voorarrest.

De rechtbank doet in september uitspraak.