Strafbeschikking opgelegd aan arts

Het Openbaar Ministerie heeft aan een 53-jarige man uit Utrecht een strafbeschikking opgelegd, in de vorm van een taakstraf van 50 uur. De man, die in het dagelijks leven werkzaam is als arts, probeerde zo’n twee jaar geleden via een tussenpersoon een vals corona-vaccinatiebewijs te regelen.

De zaak komt aan het rollen als de politie een telefoon in beslag neemt van een 29-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Op de telefoon worden verschillende chats aangetroffen tussen de arts en de man. Uit deze gesprekken, die in de periode van 17 september 2022 tot 22 december 2022, worden gevoerd, blijkt dat de arts op zoek is naar een vals corona-vaccinatiebewijs. De arts vraagt het niet voor zichzelf, maar voor iemand anders.

Poging tot valsheid in geschrifte

Volgens het OM heeft hij hiermee geprobeerd om iemand te bewegen tot het plegen van valsheid in geschrifte. De arts betaalt de tussenpersoon een aanzienlijk bedrag, maar krijgt het vaccinatiebewijs niet geleverd.

Het OM benadrukt dat de maatschappij er groot belang bij heeft om te kunnen vertrouwen op de juistheid van vaccinatiebewijzen en PCR-testen. Deze arts heeft dat vertrouwen in ernstige mate geschaad. Dit soort strafbare feiten heeft een ontwrichtende werking op de maatschappij. Het OM vindt de gedraging van de man extra kwalijk omdat hij werkt als arts, terwijl van een arts verwacht mag worden dat die juist het belang van de juistheid van dit soort bewijzen onderkent.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaak niet voor de rechter te brengen maar verdachte een strafbeschikking op te leggen in de vorm van een taakstraf.