Vijftien jaar cel geëist wegens schietpartij in de Fizeaustraat

De officier van justitie heeft vanmiddag vijftien jaar cel geëist tegen een inmiddels 24-jarige man uit Almere op verdenking van doodslag en poging doodslag. De officier vroeg vrijspraak voor een 27-jarige man uit Almere die ook verdacht werd van beide feiten. De mannen werden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een schietpartij in de Fizeaustraat in Amsterdam-Oost in februari 2022 waarbij een 41-jarige man om het leven kwam en een andere man gewond raakte.

Op zaterdagavond 19 februari 2022 vond er in de Fizeaustraat in Amsterdam-Oost een schietincident plaats waarbij twee mannen werden beschoten. Eén van hen, een 41-jarige man, kwam hierbij om het leven, de ander werd door een kogel in zijn arm geraakt.

Het politieonderzoek - onder meer bestaand uit forensisch onderzoek, het bestuderen van camerabeelden, onderzoek aan telefoons, afgeluisterde gesprekken en het horen van getuigen - leidde de politie naar een toen 22-jarige verdachte die op 1 juni 2022 werd aangehouden. In februari 2023 kon de politie een tweede verdachte aanhouden, een toen 25-jarige man uit Almere.

Ruzie

Diverse getuigen hebben verklaard dat er vanuit de woning van het dodelijke slachtoffer werd gehandeld in drugs en dat de woning werd gebruikt als opslagplaats voor drugs. Die bewuste zaterdagavond zijn drie mannen de woning ingelopen, waarna er een ruzie is ontstaan en waarbij er is gevochten met het latere dodelijke slachtoffer. Vervolgens werd er buiten de woning minimaal drie keer geschoten waarbij de 41-jarige man dodelijk getroffen werd en de andere man in zijn arm werd geraakt.

Bewijsmiddelen

Het onderzoek heeft verschillende bewijsmiddelen opgeleverd. In de vluchtauto werd een bloedspoor van het dodelijke slachtoffer aangetroffen met daarbij een mengprofiel van de verdachte. Op een van de hulzen werd DNA van de inmiddels 24-jarige verdachte aangetroffen. De telefoons van hem peilen die bewuste avond uit in de omgeving van het plaats delict. De 24-jarige verdachte heeft de afgelopen twee jaar dat hij in voorlopige hechtenis zit diverse alternatieve scenario’s beschreven maar die konden niet met bewijzen worden onderbouwd of spreken de bestaande bewijsmiddelen zelfs tegen.

De officier van justitie in haar requisitoir: “Het 41-jarige slachtoffer is dood. En waarom? We zullen het nooit precies weten. Maar feit is wel dat hij op straat is doodgeschoten voor zijn eigen woning. Hij uit het leven is gerukt en zijn dierbaren moeten leven zonder hem. En het allerbelangrijkste, dat zijn dochter moet leven zonder hem. Uit haar verklaring blijkt wat een enorm gemis het is geweest, en wat voor impact het heeft gemaakt. Dat ze hem langer moet herinneren dan ze hem heeft gekend. Dat ze haar vertrouwen in anderen is kwijtgeraakt. En hoe dat doorwerkt in het leven van haar dochter, heeft haar moeder indringend uitgelegd. De dochter die altijd lachte en nu lijdt door alle pijn. Dat ze zich machteloos voelt omdat ze de pijn van haar dochter niet weg kan nemen. Zij hadden misschien geen relatie meer met elkaar, maar ze kon wel op hem rekenen als vader, want hij zorgde ook voor haar dochter als het nodig was.”

Alles afwegende acht de officier van justitie wettig en overtuigend bewezen dat de 24-jarige verdachte verantwoordelijk is. Ze eiste tegen hem een celstraf van vijftien jaar op verdenking van doodslag op de 41-jarige man en poging doodslag op het gewonde slachtoffer. De officier vroeg vrijspraak voor de 27-jarige verdachte. Deze verdachte was eerder al door de rechtbank in vrijheid gesteld.