Recordvondst ketamine in Muiderberg leidt tot strafeis van vijf jaar cel

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag vijf jaar cel en een boete van tienduizend euro geëist tegen een 56-jarige man woonachtig in Muiderberg (ingeschreven in Naarden). Hij wordt verdacht van grootschalig bezit van verdovende middelen na de vondst van onder meer bijna tweeduizend kilogram ketamine in een schuur bij zijn woning.

Naar aanleiding van ontvangen inlichtingen (een TCI-melding) vond op 4 januari van dit jaar een inval plaats in de woning en bijbehorende gebouwen van de verdachte in Muiderberg. De politie trof in de schuur een ongekende hoeveelheid ketamine aan, deels opgestapeld in dozen in twee grote kluizen. Later zou blijken dat het om 1928 kilogram ging, een recordvondst in Nederland. Ketamine is een narcosemiddel dat ook als recreatieve drug gebruikt wordt. Het bezit van niet voorgeschreven ketamine is strafbaar onder de geneesmiddelenwet. Tijdens de zoeking werd ook ruim vier kilogram van de synthetische drug 2 C-B, 11 gram lsd en 500 gram hennep aangetroffen. Ook voor het bezit hiervan is de man vervolgd. De verdachte werd tijdens de zoeking aangehouden. 

Straatwaarde van vijftig miljoen euro

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de verdachte wist dat de verboden middelen er lagen en dat hij er de beschikking over had. Zo had hij bijvoorbeeld sleutels van de kluizen in zijn bezit en lagen er persoonlijke bezittingen van hem op een van de kluizen. Ook lag er een bladblazer in de schuur waarmee – zo is op camerabeelden te zien – de verdachte recent nog gewerkt had.

De aangetroffen hoeveelheid ketamine had een straatwaarde van zo'n vijftig miljoen euro en was ‘voldoende om een grote stad letterlijk plat te leggen’, aldus de officier van justitie. De verdachte wordt verweten dat hij zijn eigen geldelijk gewin belangrijker vond dan de algemeen bekende negatieve gevolgen van de handel in en het gebruik van verdovende middelen. Criminele winsten en daaruit voortkomend geweld ontwrichten buurten en wijken. Verslaving en gezondheidsschade leiden vaak tot grote problemen bij gebruikers en hun sociale omgeving. Zo is schade aan de blaas een bekend gevolg op langere termijn van het gebruik van ketamine. Het bezit van de aanzienlijke hoeveelheid ketamine vraagt daarom in de visie van het Openbaar Ministerie om een lange gevangenisstraf van vijf jaar. Bij het bepalen van de eis is rekening gehouden met onder meer de broze gezondheid van de verdachte en zijn beperkte strafblad.