Geen vervolging na aangifte tegen startup in kankervaccins

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten niet over te gaan tot strafrechtelijke vervolging van een biotech-startup en een biofarmaceutisch bedrijf die zich toeleggen op de ontwikkeling van kankervaccins. In mei 2024 is door een advocaat aangifte gedaan van strafbare feiten rond het opstellen en deponeren van jaarverslagen van de bedrijven. Het OM ziet vooralsnog geen aanknopingspunten om strafrechtelijk onderzoek naar deze feiten in te stellen. De aangifte wordt doorgestuurd naar de Belastingdienst ten behoeve van nader onderzoek.

Nader onderzoek door de Belastingdienst

De aangifte zag toe op verschillende economische delicten. Zo zouden jaarcijfers te laat gedeponeerd zijn, werd het bedrijf ten onrechte gekwalificeerd als 'micro' en zou bepaalde informatie in de jaarrekeningen niet correct zijn. Het OM heeft de jaarrekeningen en aangifte bestudeerd. Het blijkt dat een aantal jaarrekeningen inderdaad te laat gedeponeerd is. Het niet (op tijd) deponeren is strafbaar als economisch delict. Het Bureau Economische Handhaving (BEH) van de Belastingdienst kan een proces-verbaal opmaken op basis waarvan het OM een geldboete kan opleggen of de zaak naar de rechter kan brengen. Ten behoeve van extra onderzoek, wordt de aangifte doorgestuurd naar het BEH.

Wat betreft overige, mogelijke onjuiste informatie in de jaarrekeningen, ziet het OM geen overtuigend bewijs dat er daadwerkelijk onjuiste inhoudelijke informatie verstrekt is. Het gaat bijvoorbeeld om een vergeten handtekening en de fiscale aanduiding van een 'micro'-onderneming, waar dit niet passend is. Het is daarbij de vraag of er sprake is geweest van opzet bij deze ogenschijnlijke vormfouten. Vooralsnog zijn er met betrekking tot deze onjuistheden onvoldoende aanknopingspunten voor een strafrechtelijk onderzoek. Ook op dit vlak wordt de aangifte doorgestuurd naar de Belastingdienst, die mogelijk kan besluiten nader onderzoek te doen. De Belastingdienst kan de zaak alsnog aanmelden voor strafrechtelijk onderzoek.

De aangever is op de hoogte gebracht van de beslissing van het OM.