Vijf mannen opgepakt in omvangrijk onderzoek naar mensenhandel

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een groep van vijf mannen ervan betrokken te zijn bij grootschalige mensenhandel en mensensmokkel. Minstens dertien vrouwen uit Zuid-Amerika zouden naar Nederland zijn gesmokkeld met het doel om hier in de prostitutie te werken. Van zeven vrouwen staat volgens het OM vast dat ze seksueel werden uitgebuit. Vier van de mannen staan vrijdag voor de rechter tijdens een eerste pro-formazitting in de omvangrijke zaak.

Uit het onderzoek, dat inmiddels een jaar loopt, is gebleken dat vrouwen onder meer vanuit Venezuela en Colombia naar Nederland werden gebracht om ze hier in de prostitutie te laten werken. Ze werden ondergebracht in huisjes op meerdere vakantieparken in Oost-Brabant, maar ook in woningen in onder meer Nijnsel en Boerdonk. Vanuit deze locaties werden ze veelal als escort naar klanten gebracht.

Rolverdeling

De groep mannen wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM faciliteerde ze de illegale werkzaamheden van de vrouwen in de prostitutie, bijvoorbeeld door seksadvertenties op internet te plaatsen, het contact met klanten te onderhouden, het vervoer naar klanten te organiseren en de betaling te regelen. Ook werden vliegtickets geregeld en werden de vrouwen opgehaald bij het vliegveld. Minstens dertien vrouwen uit Zuid-Amerika en een Belgische vrouw zijn in het onderzoek als slachtoffer naar voren gekomen, maar het OM houdt rekening meer nog meer slachtoffers.

Aangifte

De omvang van de zaak werd begin juni 2023 duidelijk toen het Belgische slachtoffer aangifte deed van seksuele uitbuiting. Ze zou zijn mishandeld door een man omdat ze haar geld, dat zij had verdiend met illegale prostitutie, niet wilde afstaan aan hem. De vrouw verklaarde uitgebreid bij de politie, onder meer over andere slachtoffers en verdachten. Na verder onderzoek werden in april 2024 vier verdachten aangehouden. Het gaat om mannen van 34, 32, 26 en 25 jaar uit Sint-Oedenrode, Veghel en Helmond. In juni 2024 volgde de aanhouding van een man van 32 uit Sint-Michielsgestel.

Verder onderzoek

Het OM heeft sterke aanwijzingen dat de mannen betrokken waren bij de seksuele uitbuiting van de vrouwen. Zo vonden verschillende controles plaats, werden telefoons afgeluisterd, camerabeelden bekeken en verklaringen van meerdere getuigen en slachtoffers opgenomen. Ook werd er uitgebreid digitaal onderzoek gedaan naar de telefoons van de verdachten. Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang. Alle buitenlandse slachtoffers zijn meerderjarig en inmiddels weer terug naar hun land van herkomst.

Zitting

Komende vrijdag om 9.00 uur staan de eerste vier verdachten voor de rechter tijdens een pro-formazitting. De man die op 18 juni werd aangehouden werd later die week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat hij het onderzoek in vrijheid kan afwachten.