Maximale straf en PIJ-Maatregel geëist voor doden man op NDSM-Plein in Amsterdam

Tegen twee jongens (14 en 16 jaar) heeft het OM de maximale jeugddetentie van één jaar geëist en de PIJ-maatregel, de zgn. jeugd-TBS.  Het OM verdenkt de jongens van doodslag, poging moord en vijf (pogingen tot) straatroven. De ernstige feiten zouden binnen één week zijn gebeurd in Amsterdam-Noord en Tilburg. De jongens waren toen 13 en 15 jaar oud.

In een paar dagen tijd hebben de twee een spoor van geweld en vernieling achtergelaten, zei de officier van justitie voor de Amsterdamse kinderrechter in de strafzaak tegen beide jongens. Het meest ernstige feit speelde zich af in de nacht van 26 op 27 augustus 2023. De gealarmeerde politie treft in die nacht een man aan op het NDSM-Plein in Amsterdam-Noord. Hij ligt op zijn buik met een stoeptegel van bijna twintig kilo op zijn hoofd, naast hem liggen twee stenen. De 42-jarige man leeft nog, maar overlijdt op 1 september 2023 in het ziekenhuis aan zijn verwoningen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Politie Amsterdam

De politie komt beide jongens snel op het spoor door getuigenverklaringen en camerabeelden. Volgens het OM was de oudste verdachte de hele tijd bij het geweldsincident in de nacht aanwezig. Hij zou zich niet aan het geweld hebben onttrokken en een actieve bijdrage hebben geleverd door van dichtbij een steen naar de man te gooien waardoor deze ten val kwam. De jongste verdachte kreeg hierdoor de kans om de man met een steen op zijn voorhoofd te slaan en een stoeptegel op zijn hoofd te gooien.

Slapende man geschopt

Deze 14-jarige verdachte zou een dag later vlakbij het station in Tilburg een slapende dakloze man met een aanloop hard tegen zijn hoofd hebben geschopt. De 16-jarige verdachte filmde het voorval en volgens het OM was het geweld tegen de man een afgesproken actie. De jongste verdachte bekent de trap te hebben gegeven. Volgens hem was het de medeverdachte die met het idee kwam de slapende man tegen het hoofd te schoppen. Hij zou er wiet voor krijgen, verklaarde hij. Het slachtoffer heeft aan de trap zwaar en blijvend letsel overgehouden, waaronder een fractuur aan de jukboog, aangezichtsverlamming en meervoudig tandletsel. Omdat er geen sprake lijkt te zijn van een vooropgezet plan de man te doden, kwalificeert het OM de gewelddadige actie als een poging tot doodslag.

Straatroven

Op hetzelfde station zou de 14-jarige verdachte op 28 augustus een vrouw met een mes hebben bedreigd en gedwongen haar spullen en geld af te geven. Hij probeert de telefoon uit haar hand te trekken, maar ondanks een val op de grond weet zij te ontkomen. Een dag eerder werd ook een poging gedaan een vrouw te beroven. Ditmaal op het NDSM-terrein in Amsterdam. Een vrouw wordt hard tegen haar fiets getrapt, valt en de jongen probeert haar te beroven.

Op 22 augustus lukt een straatroof wel. Rond 05.00 uur wordt een vrouw die op de pont naar Amsterdam Centraal wacht door een groep jongens beroofd van haar telefoon en ongeveer 150 euro. De nacht vóór de doodslag op het NDSM-Plein zouden de twee jongens samen nog twee jonge vrouwen hebben beroofd op het NDSM-terrein, beide vrouwen werden van de fiets getrapt en één van hen is met een mes bedreigd.

Omdat de jongens op het moment van de feiten waarvan ze worden verdacht nog geen zestien jaar waren, kunnen zij maximaal een straf van één jaar krijgen. Vanwege hun leeftijd geeft het OM geen informatie over hun persoonlijke omstandigheden. Op 26 juli doet de rechtbank uitspraak.