Twee inbraken bij dezelfde brillenwinkel

Niet één, maar twee keer werd een brillenwinkel in Lisse vorig jaar slachtoffer van inbraak en diefstal. En ook nog eens door dezelfde verdachten. Vandaag stonden de Amsterdammers van 20 en 22 jaar voor deze en nog meer feiten voor de rechter.

Met een harde klap werd in de nacht van 5 op 6 juni vorig jaar de winkelruit van de brillenwinkel eruit geblazen. Tussen de glasscherven lagen resten van een Cobra 6. Binnen waren vitrines kapot en brillen weggenomen. Door de diefstal en vernielingen had de winkelier voor tienduizenden euro's schade.

Ruim vier maanden later - de winkel zag er weer tiptop uit - was het opnieuw raak. In de nacht van 16 op 17 oktober registreerden camera's hoe twee mannen met een sloophamer de winkelruit aan diggelen sloegen, naar binnen stapten en daar de vitrines kapot sloegen. De brillenkokers die ze meenamen, waren echter allemaal leeg en werden later ergens in de bosjes teruggevonden. De verdachten waren toen al op heterdaad op hun vlucht aangehouden.

Bivakmutsen

Bij de eerste inbraak waren beelden gemaakt door een getuige, mede daardoor kon een later teruggevonden scooter worden gekoppeld aan de zaak. In een tas werd kleding teruggevonden, waaronder twee bivakmutsen met DNA. Dat kon uiteindelijk worden herleid naar de 22-jarige verdachte.

Op de ochtend dat de verdachte zou worden aangehouden, pleegde hij de tweede inbraak. Het DNA van de tweede bivakmuts bleek te passen bij de verdachte die die ochtend bij hem was.

Opnieuw slachtoffer

De officier van justitie benoemde op zitting hoeveel ellende en schade de winkelier had van de eerste inbraak. "Verdachten hadden daar kennelijk lak aan, want ze deden het opnieuw bij dezelfde winkel."

Daarbij bleek de 20-jarige verdachte ook gekoppeld te kunnen worden aan een inbraak bij een juwelier in Lisse op 6 oktober 2023. In zijn kelderbox werden een explosievenpakket met flitspoeder en een omgebouwd gaspistool aangetroffen. En ook bij de 22-jarige verdachte werd een (geladen) wapen in huis aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de 22-jarige verdachte 32 maanden gevangenisstraf en tegen de 20-jarige verdachte 38 maanden gevangenisstraf.