Reeks vernielingen in Den Bosch en Rosmalen: OM eist 9 maanden cel
Ruim 100 keer wordt er aangifte gedaan, nadat een 32-jarige man uit Den Bosch een spoor van vernielingen achterlaat. In de nacht van 5 op 6 oktober 2023 fietst hij door Den Bosch en Rosmalen, waarbij hij onderweg talloze tankstations, auto’s en geldautomaten beschadigt. Het Openbaar Ministerie (OM) eist 9 maanden cel tegen de man.
Op 5 oktober rond 23.30u komt de eerste melding binnen van bouwmarkt Gamma in Rosmalen. Daarna stapelen de meldingen zich snel op. De man fietst die nacht op een OV-fiets van Rosmalen naar Den Bosch, waarbij hij onderweg tientallen ramen van auto’s inslaat en vernielingen aanricht op tankstations, geldautomaten en bedrijfspanden. Uiteindelijk wordt de man rond 6.00u ’s ochtends aangehouden in een wijk in Rosmalen.
Kalm en doelgericht
Uit het onderzoek van de politie blijkt al snel dat slechts één man verantwoordelijk is voor de ravage. Op camerabeelden komt steeds hetzelfde signalement naar voren. De beelden worden ondersteund door getuigenverklaringen. In de binnenzak van zijn jack en in de big shopper die hij bij zich draagt, worden glassplinters gevonden. Opvallend is de manier waarop de man de vernielingen verrichtte: kalm en doelgericht. Wanneer hij bezinepompen van tankstation De Pettelaar heeft vernield, fietst hij nog eens langs om een gemist displayscherm alsnog in te tikken. ‘Haast om het klusje netjes af te ronden’, aldus de officier van justitie. In totaal richt de man voor vele tienduizenden euro's aan schade aan.
Geen andere optie dan straf
Naar oordeel van het OM heeft de verdachte hulp nodig. Er zijn aanwijzingen voor psychische problematiek bij de man. Maar omdat hij weigert om mee te werken aan onderzoek, kan hij niet opgenomen worden. De officier van justitie: ‘Er zijn erg veel zorgen over verdachte, eigenlijk op alle vlakken. Verdachte heeft in eerdere strafzaken geweld gebruikt en nu is er sprake overlast op zeer grote schaal door de gigantische hoeveelheid vernielingen. Ik had graag gezien dat we deze zorgen konden aanpakken en konden uitkomen bij een vorm van hulpverlening. Dat is niet mogelijk gebleken.’ Dat maakt dat het OM in deze zaak alleen een gevangenisstraf eist, voor de duur van 9 maanden.