Man verdacht van reeks inbraken en ramkraken: OM eist jarenlange celstraf

Eind vorig jaar werd de regio Den Bosch geteisterd door een reeks van inbraken en ramkraken, waarbij veel schade werd aangericht. In het oog sprongen met name de ramkraken waarbij met een auto de volledige pui uit een pand werd gereden, maar ook de ramkraken met een scooter en het ingooien van winkelruiten zorgden voor veel ellende bij ondernemers. Na onderzoek kwam de politie een verdachte op het spoor. De 31-jarige man stond vandaag voor de rechter. Het OM eist 7 jaar gevangenisstraf en de tenuitvoerlegging van 5 maanden gevangenisstraf omdat verdachte nog in een proeftijd liep.

Het OM verdenkt de man van het plegen van drie ramkraken met een auto op twee tankstations in Den Bosch en een winkel in en Kerkdriel. Ook tankstations in Rosmalen werden later doelwit van de verdachte. Bij deze ramkraken en inbraken gebruikte hij een scooter en een stoeptegel om binnen te komen, met alle schade van dien. In totaal gaat het om vijf ramkraken en drie inbraken in oktober en november 2023. De totale schade loopt in de vele tienduizenden euro’s.

Bewijs

In het onderzoek dat volgde, kwam de 31-jarige geboren Bosschenaar letterlijk als verdachte in beeld. Hij werd meerdere keren herkend op beelden die door beveiligingscamera’s werden vastgelegd tijdens de feiten. De beelden vormen slechts een deel van het bewijs. Zo werden op meerdere plekken DNA van de verdachte gevonden. De korte tijdsperiode waarin de inbraken plaatsvonden in combinatie met de overeenkomstige werkwijze die telkens werd gehanteerd, maakt dat het OM meent dat er sprake is van schakelbewijs. De verdachte gaf op de zitting aan door een zware periode te zijn gegaan en zich van de feiten niks te kunnen herinneren.

Impact

Niet alleen materiële schade is het gevolg van deze feiten, maar op veel ondernemers hebben deze feiten ook zware impact gehad. De officier van justitie: ‘Het zal je maar gebeuren dat je midden in de nacht uit je bed wordt gebeld om naar je bedrijf te komen en je daar aankomt en je hele bedrijf over hoop is gehaald. En dan moeten we ons ook realiseren dat verschillende slachtoffers in dit dossier dit meermaals in korte tijd is overkomen.’

Jarenlange gevangenisstraf

Uit het onderzoek komt een beeld naar voren van een verdachte die op geen enkele manier berouw toont ten opzicht van de slachtoffers. Daarnaast heeft de man een uitgebreid strafblad. De officier van justitie: ‘Iemand met zo’n strafblad, iemand die op deze wijze zoveel feiten pleegt, kan niet anders dan rekenen op een jarenlange gevangenisstraf.’ Het OM eist 7 jaar gevangenisstraf tegen de man. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.