Uitbreiding College van procureurs-generaal

Het College heeft de minister van Justitie en Veiligheid (JenV) verzocht om het College uit te breiden met een vijfde procureur-generaal. De reden hiervoor is dat het College heeft gesignaleerd dat het OM zich de komende jaren voor meerdere grote opgaven geplaatst ziet.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het verder uitvoering geven aan de Collegeprioriteiten, het voorbereiden van het OM op het nieuwe Wetboek van Strafvordering en de daadwerkelijke implementatie daarvan in 2029, en de noodzaak om de IV - de informatievoorziening - van het OM te verbeteren, versterken en vernieuwen. Naast de impact hiervan op het werk van het hele OM, voorziet het College hierbij ook een bestuurlijke werklastverzwaring.

Het College acht deze uitbreiding, die past binnen het bestaande wettelijke kader, nodig tot en met 2029. Het ministerie van JenV zal naar verwachting de vacature na de zomer openstellen en in afstemming met het OM de vacaturetekst opstellen. Na de komst van het vijfde Collegelid bepaalt het College zijn onderlinge portefeuilleverdeling.