OM eist tot 20 jaar cel en geldboetes voor internationale drugsorganisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen tot 20 jaar en geldboetes tot 87.000 euro geëist tegen vijf leden van een internationale drugsorganisatie. De verdachten staan onder meer terecht voor de productie en verkoop van duizenden kilo’s MDMA, miljoenen XTC-pillen en de import van meer dan 1200 kilo cocaïne. De vele miljoenen euro’s die de drugshandel opleverde, werd door de organisatie witgewassen en via ondergrondse bankiers weggesluisd naar Spanje en Dubai.

Maar liefst zeven jaar lang heeft de criminele organisatie zich beziggehouden met de productie van en handel in allerlei soorten harddrugs. “Ze zijn groot geworden in de wiet en gingen daarna over op de nog lucratievere handel van eerst MDMA, daarna (met)amfetamine en de laatste jaren met name cocaïne”, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket. De criminele handel en wandel van de organisatie, waarvan de kern wordt gevormd door familieleden, kwam in beeld door het oprollen van vier cryptoplatformen. Via Exclu, een aanbieder van versleutelde communicatie, kon de politie zelfs ‘live’ meelezen met de berichten die de organisatie stuurde. Het onderzoek is gestart op 3 oktober 2022. 

Klaarstomen voor organisatie

De politie kreeg door de chats zicht op talloze grote drugstransporten. Ook kregen rechercheurs een onthutsend inkijkje in de criminele wereld. Bijvoorbeeld hoe de leider van de organisatie zijn dan 12-jarige stiefzoon (de inmiddels 20-jarige) medeverdachte uit Lith klaarstoomt voor ‘zijn carrière’ binnen de organisatie. Uit de berichten blijkt verder dat goed gezorgd werd voor leden van de organisatie die vast kwamen te zitten. Tenzij ze lastig werden, dan werd geweld niet geschuwd. Zo spraken ze uitvoerig over het uit de weg ruimen van iemand in het criminele milieu die dreigde een boekje open te doen over de criminele zaken van de leiders van de organisatie. De 42-jarige hoofdverdachte, die voortvluchtig is, staat naast de vele drugs- en witwasfeiten daarom terecht voor de poging tot uitlokking van een moord. 
 

Duizenden kilo’s cocaïne

Uit gesprekken die de 42-jarige man via EncroChat voerde, blijkt dat hij succesvol heeft geïnvesteerd in een deel van de 1200 kilo Boliviaanse cocaïne die een bekende 52-jarige (inmiddels) veroordeelde drugscrimineel heeft geïmporteerd. Twee dagen later vraagt hij meteen wanneer ze ‘weer nieuwe zetten’. Oftewel: wanneer de volgende import van cocaïne zal volgen. Dit keer investeert hij samen met een partner in 4000 kilo (ieder 2000) van de in totaal 25000 kilo die de 52-jarige man wilde gaan importeren. “De samenwerking met grote drugscriminelen bevestigt dat deze organisatie in de Champions League van de drugscriminaliteit speelt”, zei de officier op zitting.
 

Boekhouding

De 42-jarige hoofdverdachte had de dagelijkse leiding over de drugsorganisatie. Hij hield bij hoeveel geld betaald werd voor de inkoop van partijen drugs, hoeveel betaald werd aan (gedetineerde) leden en vrouwen van leden, aan advocaten, maar ook aan kosten voor de huur van auto’s. Verder hield hij bij hoeveel geld er is verdiend met de verkoop van partijen drugs én de verkoop van telefoons en abonnementen voor EncroChat. Want ook daar verdiende de organisatie geld mee. Uit onderzoek blijkt verder dat hij regelde dat grote geldbedragen via ondergrondse bankiers naar met name Spanje en Dubai werden gestuurd.
 

“De criminele organisatie heeft een ontwrichtende invloed op de samenleving. Uit het onderzoek blijkt dat allerlei (corrupte) contacten en personen worden betrokken in het criminele ‘spel’ van de verdachten. Boven- en onderwereld raken daardoor met elkaar verweven. Dit is niet alleen heel schadelijk voor (het vertrouwen in) de rechtstaat, het kost de maatschappij ook enorme hoeveelheden geld. Dat moet worden opgebracht door de belastingbetaler. Ondertussen konden de verdachte en zijn organisatie in luxe baden, zonder een cent belasting over hun winsten te betalen.”

Forse straffen

Naast de hoofdverdachte, staat zijn 20-jarige stiefzoon terecht voor voorbereidingshandelingen van drugshandel, witwassen en deelname aan de criminele organisatie. Ook de vrouw van de 42-jarige man wordt verdacht van witwassen. Zij profiteerde immers van het criminele vermogen van haar man. Een 32-jarige medeverdachte uit Waalwijk ziet het OM als een van de geldkoeriers van de organisatie die door de leider werd aangestuurd. Tot slot moet een 28-jarige man uit Oss zich verantwoorden voor de hand-en-spandiensten die hij verrichtte voor de hoofverdachte. De officier eiste straffen van 1 jaar cel en een geldboete van 30.000 euro tot 20 jaar cel en 87.000 euro voor de vijf verdachten. Voor de hoofverdachte vraagt het OM ook een ontneming van het crimineel verkregen vermogen van 12.520.357 euro.

In oktober wordt de zaak van een andere grote speler uit de organisatie bij de rechtbank behandeld. Het OM ziet hem als een leider die vanuit Dubai opereerde.

De rechtbank doet 30 augustus uitspraak.