OM past strafeis aan in verkrachtingszaak na uitkomsten onderzoek Pieter Baan Centrum

De officier van justitie heeft op dinsdag 28 mei de strafeis aangepast tegen een 52-jarige man uit Hengelo die wordt verdacht van verkrachting van een vrouw op 29 juli 2022 in Alkmaar. Het OM eist nu vijf jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging, omdat na onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) een stoornis bij verdachte is vastgesteld. 
 

Op 18 april 2023 eiste het OM 8 jaar gevangenisstraf tegen de verdachte en vorderde een gedragsbeïnvloedende maatregel. De rechtbank oordeelde in een tussenvonnis dat het onderzoek niet volledig was. De rechtbank achtte zich onvoldoende voorgelicht over de persoon van de verdachte en heropende daarom het onderzoek en gelastte de observatie van de verdachte in het Pieter Baan Centrum.

Eerder lieten deskundigen weten dat verdachte niet het achterste van zijn tong liet zien en dat de verwachting was dat observatie nauwelijks extra informatie zou opleveren. Op basis van het oordeel van deskundigen en de houding van de verdachte besloot het OM geen nader onderzoek naar de persoon van de verdachte in te stellen. 

De deskundigen van het PBC hebben na onderzoek een stoornis vastgesteld bij de verdachte. 
Het OM is met het vaststellen van deze stoornis van oordeel dat TBS met dwangverpleging mogelijk en aangewezen is en heeft daarom de eerder ter zitting uitgesproken strafeis aangepast.
Vanwege de beperkingen van het onderzoek (verdachte heeft beperkt willen meewerken) hebben de deskundigen geen doorwerking kunnen vaststellen van de stoornis bij het tenlastegelegde feit. Het OM acht enige doorwerking wel aan te nemen. Het OM beschouwt de verdachte daarom enigszins verminderd toerekeningsvatbaar en houdt hiermee rekening in de strafeis.

De onderzoekers hebben geen zicht gekregen op de seksuele beleving van de verdachte omdat hij ontkent. Maar gelet op onder andere de eerdere veroordeling voor een verkrachting, de huidige verdenking en verklaringen van bedpartners over seksueel grensoverschrijdend gedrag, bestaat (naast de vastgestelde stoornis) het vermoeden van een seksuele stoornis.  
Het OM vindt dat deze verdachte niet onbehandeld terug mag keren in de samenleving en daarom is TBS met dwangverpleging geëist. De officier van justitie ter zitting: ‘Een ander kader acht het OM niet voldoende, nu verdachte ontkent, de schuld buiten zichzelf legt, de conclusies van de deskundigen betwist en geen reden voor behandeling ziet. Binnen de TBS met dwang maatregel kan tevens nader onderzoek plaatsvinden naar het bestaan van een eventuele (vermoede) seksuele stoornis’. Naast de TBS met dwangverpleging is ook een gevangenisstraf van vijf jaar geëist. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.