Zestien jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen man die geen zoon wilde

‘Als het geen meisje is, is mijn keuze duidelijk en aborteren we snel’, appte een nu 52-jarige man uit Diemen in juli 2019 naar zijn Braziliaans vriendin die toen ruim 19 weken zwanger was. Het bleek inderdaad geen meisje te zijn en na vijf pogingen lukte de abortus uiteindelijk in oktober 2019. Daarbij overleed niet alleen de baby maar ook de moeder aan hevig bloedverlies. Vandaag eiste het OM zestien jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging tegen de 52-jarige vader van het kind.

Voor de nabestaanden moet dit verlies enorm zijn, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Hun geliefde en zwangere dochter, zus of moeder is naar Nederland gevlogen, maar niet levend teruggekomen. Intens triest is het besef dat er nu in Brazilië twee jonge, straatarme kinderen zijn die al geen vader hadden, maar nu ook geen moeder meer hebben.”

Vol opzet

Uit DNA-verwantschapsonderzoek blijkt dat de verdachte de vader is van de baby. Het OM acht moord op het levensvatbaar, maar nog ongeboren kind bewezen. Daarnaast dat hij zijn vriendin met voorbedachten rade zwaar heeft mishandeld, wat tot haar dood heeft geleid en het plegen van een abortus, wat eveneens de dood van zijn vriendin tot gevolg had.

Als onderdeel van het bewijs presenteerde het OM talrijke berichten tussen de verdachte, zijn vriendin en derden. Uit de vele berichten die de verdachte aan zijn zwangere vriendin heeft gestuurd blijkt volgens het OM dat hij vol opzet had op het doden van de foetus. Dit zou ook blijken uit politieverhoren. Op 18 oktober 2019 verklaarde hij: “Het was de bedoeling om te aborteren. Het was een succes. Het was gelukt”. 

Massaal bloedverlies

Volgens deskundigen is de baby tijdens of zeer kort na de geboorte overleden. De moeder is als gevolg van hevig bloedverlies door baarmoederverscheuring min of meer tegelijk met de baby om het leven gekomen. De verdachte heeft de grote hoeveelheid bloed gezien en heeft nagelaten medische hulp in te schakelen. Uit onderzoek van de politie blijkt dat er veel bloed in de woning aanwezig was, maar door schoonmaakwerk was verwijderd.

In het bloed van de moeder is het geneesmiddel misoprostol aangetroffen dat de bevalling heeft opgewekt. Uit berichten tussen de verdachte en zijn vriendin blijkt dat hij haar heeft aangespoord dit middel te gebruiken. Naast dit middel zijn er ook sporen van MDMA, cocaïne en alcohol in het lichaam van de vrouw aangetroffen. De verdachte heeft verklaard dat hij samen met zijn vriendin in de bewuste avond van de bevalling drugs heeft gebruikt en alcohol heeft gedronken.

Desinteresse

De verdachte is door een psychiater en psycholoog onderzocht. Het OM sluit zich aan bij de bevindingen van beide deskundigen ten aanzien van de mogelijke aanwezigheid van een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken. Dit dient te worden beschouwd als een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens.

In de hoogte van de strafmaat heeft het OM meegewogen dat de verdachte geen enkel berouw heeft getoond. De dood van het kind interesseert hem in het geheel niet. Het OM kan niet anders concluderen dan dat verdachte niet geïnteresseerd is in de nabestaanden en hun leed. “Zijn desinteresse ten aanzien van de vraag wat er met de lichamen van zijn vriendin en het kind diende te gebeuren - iets wat voor de nabestaanden van belang is - maakt dit extra duidelijk”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir.