Militair verdacht van grootschalige oplichting en witwassen: OM eist 20 maanden cel
“Zoals militairen zijn gewend om blindelings op elkaar te vertrouwen, zo vertrouwden de benadeelden in deze zaak deze verdachte. Hij heeft echter met zijn listige leugens en valse voorwendselen grof misbruik gemaakt van dit vertrouwen en de 30 gedupeerden veel spaargeld afhandig gemaakt,” zo betoogde de officier van justitie vandaag voor de Militaire Kamer van de Arnhemse rechtbank. Het OM verdenkt een 24-jarige militair uit Gelderland van oplichting in de periode van begin mei 2021 tot half oktober 2022 en van witwassen. De militair hoorde een gevangenisstraf van 20 maanden waarvan 4 voorwaardelijk tegen zich eisen.
Dertig gedupeerden, veelal collega-militairen maar ook hun partners en soms zelfs andere familieleden en vrienden, vertrouwden verdachte grote sommen van hun spaargeld toe. Verdachte maakte zijn slachtoffers wijs dat hij met zijn bedrijf Crypto Army investeerde in crypto-currency. Hij haalde hen met contracten, verzonnen succesverhalen en beloftes van grote winsten over tot het investeren van veel geld. “Verdachte zou met het geld dat gedupeerden met pijn en moeite bij elkaar hadden gespaard snel grote winsten maken, zo hield hij hen voor. Hij wist echter zelf al wel dat hij dit niet zou kunnen waarmaken en gaf het geld uit in het casino en aan luxe privézaken”, aldus de officier van justitie. In totaal gaat het om een bedrag van 300.000 euro.
Gedurende het onderzoek is duidelijk geworden dat verdachte zich helemaal niet bekommerde om de investeerders en de door hen geïnvesteerde gelden: “Verdachte heeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid genomen. Hij heeft meermaals de kans gehad om benadeelden terug te betalen, al zou het maar een deel zijn. Dat heeft hij bij vrijwel niemand gedaan en in plaats daarvan heeft hij zelfs getracht benadeelden hun aangiftes te laten intrekken door te stellen dat ze dan wel geld zouden krijgen.”
Los van de oplichting wordt verdachte het witwassen van 26.000 euro verweten. Bij een politiecontrole in januari troffen de agenten dit bedrag aan contanten bij verdachte in de auto aan. Verdachte had op dat moment geen plausibele verklaring voor de herkomst van het geld en kwam daar later ook niet mee.
Bij het bepalen van de strafeis betrekt de officier van justitie onder andere de richtlijnen voor passende straffen van het OM en de oriëntatiepunten van de rechtbank. Zowel voor oplichting als voor witwassen gelden behoorlijke straffen. Alles overwegende acht de officier een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan dus 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar, passend.