OM eist gevangenisstraffen voor ‘geweldsexplosie’ door groep mannen op Velperplein
‘’Een geweldsexplosie’’, zo kwalificeerde de officier van justitie het incident in de nacht van 1 op 2 september 2023 op het Velperplein in Arnhem. Een groep van 7 jonge mannen, tussen de 22 en 26 jaar, trapten en sloegen hier twee voorbijgangers in elkaar. ’’Het waren er zovelen tegen twee, die ze voor dood achterlieten om te vluchten voor de politie.’’ De zeven mannen moesten zich vandaag verantwoorden voor de rechtbank in Arnhem.
In het politieonderzoek is naast het horen van de betrokken verdachten, de slachtoffers en getuigen ook gebruik gemaakt van camerabeelden. Op de beelden is te zien hoe er een schermutseling binnen de groep jongemannen ontstaat, als een deel van de groep een fietser intimiderend bejegent. Dit wordt gezien door twee voorbijgangers, de latere slachtoffers. Een van hen wil met een gebaar de groep tot kalmte manen. Hierop keert de hele groep zich tegen de twee mannen.
‘’De rode draad in de getuigenverklaringen is dat de groep verdachten de twee slachtoffers duwden, sloegen, stompten op het lichaam en hoofd, ook toen ze op de grond lagen, dat één van hen bewusteloos geslagen werd en dat zij geen kans hadden zich te verdedigen. Het wordt omschreven als een aanval, de groep was gericht op de twee jongens, het ging maar door’’, aldus de officier van justitie op zitting.
De getuigen, die de vechtpartij als ‘’de meeste heftige die ik ooit gezien heb’’ omschreven, durfden zelf niet in te grijpen. De twee slachtoffers geven aan dat zij zich voortaan ook wel twee keer bedenken voordat ze zich in ruzie mengen. ‘’Een begrijpelijk reactie, er zijn immers helaas al teveel voorbeelden van zaken waarin helpers, slachtoffers werden. Maar ook betreurenswaardig. Een samenleving waarin men anderen niet meer kan, wil of durft te helpen, is geen sámenleving. Ieder incident zoals onderhavige heeft, naast een grote impact op de direct betrokkenen, ook invloed op de samenleving als geheel. Dat reken ik verdachten aan’’, aldus de officier van justitie.
Bij de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de rol die de verdachten hadden in het geweld. Ze hebben zich naar het oordeel van het OM allemaal schuldig gemaakt aan openlijk geweld. Bij drie verdachten acht het OM daarnaast poging doodslag bewezen. Zij hebben grof geweld gebruikt, zoals schoppen tegen het hoofd, en hiermee het risico op een dodelijke afloop bewust aanvaard.
Deze verdachten hoorden de hoogste straffen tegen zich eisen. Het gaat daarbij om een gevangenisstraf van 42 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor een 22 jarige man uit Heteren, die volgens de officier de meest kwalijke rol heeft gespeeld. Een 20- jarige man uit Arnhem hoorde 40 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Voor een 20-jarige Arnhemmer die al een eerdere veroordeling op zijn naam heeft staan, maar hij ook verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht, is een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden passend, aldus de officier. Een 24-jarige Arnhemmer hoorde 12 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen voor zware mishandeling.
Tot slot waren er strafeisen voor de verdachten bij wie alleen het openlijk geweld bewezen is. Twee verdachten hebben hiervoor al in voorlopige hechtenis gezeten en hoeven wat het OM betreft niet meer terug de cel in. Wel hoorden ze een voorwaardelijke celstraf en werkstraffen tegen zich eisen; 150 uur werkstraf voor een 26-jarige man uit Arnhem en 180 uur werkstraf voor een 20-jarige man uit Arnhem. Een 24-jarige man uit Rheden, die slechts kort in voorlopige hechtenis heeft gezeten, hoorde een werkstraf van 120 uur tegen zich eisen.