OM eist levenslang en 25 jaar cel voor moorden in Lieshout en Amsterdam
Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant (OM) heeft vrijdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen een man van 52 uit Den Bosch. Tegen een vrouw van 34 jaar eiste de officier van justitie 25 jaar cel. De twee zouden in 2021 het leven hebben genomen van twee oudere mannen in Lieshout en Amsterdam. Ze werden met veel geweld om het leven gebracht.
De zaak begon op 11 juni 2021 in Lieshout. Op deze dag vonden de zoons van Willem van der Willigen hun vader dood in zijn huis op een landgoed aan de Eksterlaan in Lieshout. Nader onderzoek wees uit dat de 70-jarige bewoner door een misdrijf om het leven was gekomen en al geruime tijd in de woning lag. Hij bleek weken daarvoor met een hamer dood te zijn geslagen. De verdachten die vandaag terecht stonden verbleven na de moord nog dagenlang in de woning. De vrouwelijke verdachte had er zelfs nog seks met klanten die haar als prostituee hadden ingehuurd.
Amsterdam
Het onderzoek bracht de recherche uiteindelijk in Amsterdam. In de weken na de dood van het slachtoffer bleken een man en een vrouw in luxe te hebben geleefd met het geld van Van der Willigen. Zelfs een muntenverzameling en aandelen van het slachtoffer werden verpatst om te kunnen voorzien in hun luxe leventje, waarover de vrouwelijke verdachte later verklaarde: ‘Ik heb twee maanden als god in Frankrijk geleefd’. Na onder meer in luxe hotels te hebben verbleven, bleek het tweetal in een woning in de hoofdstad te zijn ingetrokken. Daar, in het huis aan de Tollenstaat werd de bewoner om het leven gebracht. De 65-jarige Benito van Ommeren bleek kansloos toen hij met een riem werd gewurgd. Waarom? Hij wilde dat het tweetal vertrok. Kort na zijn dood viel een arrestatieteam van de politie het huis binnen en werden de twee aangehouden.
Rolverdeling
Het rechercheteam verzamelde in het verdere onderzoek een keur aan bewijs tegen de verdachten, die elkaar kenden uit een wereld van prostitutie en drugs. Er werden dna-sporen aangetroffen, maar ook verklaringen van getuigen, telefoongegevens en onderlinge berichten maakten duidelijk wat er in Lieshout en Amsterdam gebeurd was. In het onderzoek komt een beeld naar voren van een mannelijke verdachte die bij beide moorden een hoofdrol op zich nam. Hij was het die Van der Willigen in zijn villa met een hamer vermoordde, terwijl de vrouwelijk verdachte hem instructies gaf, bijvoorbeeld door te zeggen dat en waar het slachtoffer sliep. Ook in Amsterdam schoot ze te hulp. Zo gaf ze een oplaadkabel aan haar kompaan om de bewoner te wurgen en probeerde ze Benito van Ommeren met een pan te slaan. Uiteindelijk wurgde de man het slachtoffer met zijn eigen broekriem, die hij wrang genoeg na de moord weer om deed.
Nietsontziend
De officier van justitie stond in zijn requisitoir uitgebreid stil bij de nietsontziende wijze waarop het tweetal in Lieshout en Amsterdam tekeer ging. Na de eerste moord toonden ze geen enkele compassie met hun slachtoffer. Zo probeerden ze met de vinger van de overleden van Willigen zijn telefoon te ontgrendelen en lieten ze de familie van het slachtoffer in de waan dat de man nog leefde. In werkelijkheid teerden ze op het geld van de man, van wie ze vele tienduizenden euro’s hadden afgenomen. De officier van justitie benoemde ook de wijze waarop het tweetal sprak over hun daden en haalde in dat kader een gesprek aan, dat stiekem werd opgenomen toen ze na hun aanhouding in een politiebus zaten: ‘Was het het waard?’, vroeg de vrouwelijke verdachte aan de man, die daarop bevestigend antwoordde. ‘Ja, bij mij ook’, reageerde ze. De officier van justitie vindt het een kenmerkend gesprek: ‘Dit korte gesprek bevat veel. Het bevat het vooropstellen van eigen gewin, het bevat eensgezindheid, het bevat berusting.’
Langdurige gevangenisstraf
De verdachten zijn er voor verantwoordelijk dat twee personen niet meer leven. ‘De slachtoffers, twee verschillende personen van 70 en 65 jaar, hadden met elkaar gemeen dat ze hulpvaardig waren. Hun hulp voor een medemens ging zo ver dat zij iemand toelieten in hun woning en die medemenselijkheid werd hen fataal’, vertelde de officier van justitie. Omdat hun aandeel in de delicten verschillend is, eist hij twee verschillende straffen: ‘De vrouw heeft eraan bijgedragen als medepleger en medeplichtig, maar het is de mannelijke verdachte die het dodelijke geweld heeft toegepast tot tweemaal toe. Dat verschil laat ik tot uitdrukking komen in de strafeis.’
Tegen de vrouw eist het OM een gevangenisstraf van 25 jaar. De mannelijke verdachte moet volgens de officier van justitie levenslang de cel in, onder meer om de maatschappij tegen hem te beschermen.
Uitspraak in de zaak is op 5 december.