OM eist 11 jaar tegen verdachte fataal steekincident Beverwijk
Het is zaterdag 8 januari 2022, een 48-jarige man heeft net een biertje uit zijn kamer gehaald om gezellig met een medebewoner van het pand in Beverwijk iets te drinken. Kort daarna komt hij op gewelddadige wijze om het leven. De man wordt zeven keer gestoken in zijn bovenlichaam, drie messteken raken vitale lichaamsonderdelen en worden hem fataal. Een dag later wordt een man aangehouden in Duitsland, op de luchthaven van Düsseldorf. Deze inmiddels 48-jarige man moest zich op dinsdag 11 april voor de rechter verantwoorden en hoorde 11 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.
De melding
De politie kreeg die nacht in januari om 04.19 uur de melding dat er in een pand aan de Kloosterstraat in Beverwijk een steekincident had plaatsgevonden en dat er een bloedende man achter een deur lag. Het ging om een gebouw waar meerdere kamers aan verschillende mensen werden verhuurd. De politie ging ter plaatse en trof de man aan in de kamer van zijn buurman en vriend van het slachtoffer. De 48-jarige man bleek al te zijn overleden, reanimatie mocht niet meer baten.
Onderzoek & bewijs
De politie startte onder leiding van het Openbaar Ministerie in Noord-Holland een grootschalig onderzoek. Al snel bleek dat het steekincident en momenten kort daarvoor op camerabeelden waren vastgelegd.
Op de beelden is te zien dat even voor 04.00 uur de verdachte in de keuken bezig was. Even later liep hij naar de bewuste kamer. Kort daarna kwam het slachtoffer ook aan bij de kamer van zijn buurman en vervolgens is te zien dat de twee mannen in gevecht zijn geraakt. De verdachte maakte stekende en slaande bewegingen richting het slachtoffer. Op een gegeven moment zakten zij allebei naar de grond. De verdachte stond even later op en liep terug richting zijn kamer met een mes in zijn hand. Om 04.04 stapte hij de voordeur uit.
Even verderop werd later in een steeg een bebloed mes aangetroffen door een getuige. Uit forensisch onderzoek bleek dat er zowel DNA van de verdachte als het slachtoffer op het mes zat. De verdachte gaf later toe dat het zijn mes was en dat hij het daar had neergegooid.
De verdachte verklaarde dat er sprake was van een noodweersituatie. Hij stond even met de buurman te praten bij wie het slachtoffer even later naar binnen wilde. De verdachte blokkeerde hem met zijn arm de weg, waarna het slachtoffer de arm ruw wegduwde en er een gevecht ontstond. Vervolgens zou het slachtoffer volgens de verdachte zelf veroorzaakt hebben dat hij door het mes van de verdachte werd geraakt.
Meerdere bewoners verklaarden later dat er spanningen waren tussen de twee mannen, omdat de verdachte vond dat het slachtoffer veel lawaai maakte, en dat zij al eerder hadden gevochten.
Een andere bewoner verklaarde dat verdachte zelfs had gezegd dat hij het slachtoffer neer zou steken en dan vanaf de luchthaven van Düsseldorf een rechtstreekse vlucht naar het buitenland zou pakken. Op deze luchthaven werd de verdachte, die inmiddels internationaal gesignaleerd stond, uiteindelijk de dag na het steekincident aangehouden. In tapgesprekken wordt ook gesproken over de vlucht naar het buitenland, via Düsseldorf.
Opzet
De officier van justitie acht bewezen dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk heeft gedood: hij heeft hem zeven keer in zijn bovenlichaam gestoken, waarvan er twee keer met enorme kracht is gestoken, zo blijkt uit de 17 cm diepe steekwonden. Hoewel hij eerder had aangekondigd het slachtoffer te zullen neersteken, is er volgens de officier van justitie toch geen sprake van voorbedachte rade. De verdachte heeft die nacht in een opwelling gehandeld en had geen vooropgezet weloverwogen plan om zijn buurman daadwerkelijk te vermoorden.
De verdachte kan zich wat betreft de officier van justitie niet beroepen op noodweer. Weliswaar was er sprake van een vechtpartij waarbij het slachtoffer ook de verdachte heeft geslagen. Echter is dat onvoldoende om te zeggen dat hij zich dan op deze wijze mocht verdedigen.
Ernst van de feiten en strafeis
De verdachte heeft het slachtoffer het meest kostbare dat een mens bezit afgenomen: zijn leven. De belangrijkste reden lijkt omdat het slachtoffer voor overlast zorgde. Het gaat ver om iemand daarom te doden. Toen het steekincident plaatsvond, zat de verdachte nog in een proeftijd van een eerdere veroordeling waarbij hij had geprobeerd om iemand in het bovenlichaam te steken. De officier van justitie eiste de tenuitvoerlegging van die straf en voor het steekincident 11 jaar gevangenisstraf op te leggen.
Tot slot vroeg de officier van justitie de nabestaanden de ingediende schadevergoedingen toe te wijzen van in totaal €21.608,-
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.