Eis: tot 21 maanden cel voor oplichten ouderen

Het was een soort crimineel call center dat de politie afgelopen september aantrof in de Tilburgse woning. Met zeven telefoons en drie operators, alles gericht op het oplichten van kwetsbare ouderen. Vandaag moesten de verdachten – een 31-jarige Tilburgse, een 26-jarige Bosschenaar en een 25-jarige Papendrechter – voor de rechter verschijnen. Het OM eiste celstraffen tot 21 maanden cel.

Het onderzoek ging van start toen een oudere dame uit Pijnacker in augustus 2022 aangifte deed van oplichting en diefstal van haar sieraden. Zij was gebeld door iemand die zich voorstelde als bankmedewerker. Die vertelde over een verhuizing waardoor hij haar om haar gegevens, banktegoed en pincode moest vragen.

De man gaf het slachtoffer ook een code. Hij zou een andere bankmedewerker sturen om haar pinpas op te halen. Die zou zich met de code identificeren. Ook vroeg hij haar om aan die persoon haar sieraden mee te geven. Die zouden zogenaamd in een bankkluis worden opgeborgen.

Observatie

Van het hele verhaal klopte niets. Toen het slachtoffer doorkreeg dat ze was opgelicht, deed ze aangifte. Via slim recherchewerk met telecom- en betaalgegevens kwam de politie uit bij de drie verdachten. Die werden enige tijd geobserveerd en getapt waaruit bleek dat zij zich op grote schaal bezighielden met babbeltrucs.

Vanuit de Tilburgse woning belden zij ouderen en deden zich voor als bankmedewerkers. Alleen al augustus en september sloegen de drie toe in Tilburg, Amersfoort, Venlo, Bodegraven, Amsterdam, Budel, Noordwijkerhout, Pijnacker, Breda en Rijswijk.

Netwerk

Soms gingen de verdachten zelf langs bij slachtoffers om de pinpas op te halen. Maar blijkbaar beschikten ze ook over een netwerk van handlangers door het land. Die stuurden ze op adressen af die voor hen te ver weg lagen.

Volgens de officier van justitie ging het om een georganiseerde bende oplichters die zich speciaal richtte op kwetsbare ouderen. “Feitelijk was het lopende band werk. Iedere dag waren ze actief. Dat ging heel geraffineerd. Stond er te weinig geld op een rekening, dan haakten de verdachten snel af. Voor de slachtoffers waren de gevolgen ingrijpend. Niet alleen verloren ze geld en kostbaarheden, maar ook hun gevoel voor veiligheid en vertrouwen in de medemens.”

Strafeis

De officier van justitie eiste tegen de Papendrechter 21 maanden cel, tegen de Tilburgse 20 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en tegen de Bosschenaar 13 maanden cel. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.