OM eist hoge gevangenisstraffen tegen internationale drugsorganisatie
In een megaproces over internationale drugshandel en witwassen heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch gevangenisstraffen tot 15 jaar geëist tegen 11 verdachten.
De vermeende leider van de criminele organisatie hoorde de hoogste straf van 15 jaar tegen zich eisen. De strafeisen tegen de andere verdachten liepen op van 7 maanden tot 10 jaar. Ook kondigden de officieren van justitie van het Landelijk Parket tegen de meeste verdachten een ontnemingszaak aan.
In deze strafzaak 26Alston gaat het onder meer om de export van 106 kilo cocaïne naar het Verenigd Koninkrijk, witwassen van crimineel geld van ruim 4,8 miljoen euro, handel en bezit van duizenden liters grondstoffen voor de productie van synthetische drugs, waaronder het risicovolle en sterk verslavende ice, en import van 840 kilo hennep en 80 kilo ketamine.
Van alle markten thuis
De officieren van justitie legden de rechtbank uit hoe vele onderschepte berichten van EncroChat, SkyECC en ANOM een inkijk hebben gegeven in de criminele wandel en handel van de verdachten. “De vele chatgesprekken hebben ons een ontluisterend beeld gegeven van de drugszaken waarmee zij zich bezighielden. De chats lieten ons een criminele drugsorganisatie zien die van alle markten thuis was.”
Aan de top van de organisatie stond een bekende van politie en justitie, een 60-jarige beroepscrimineel met op zak een eerdere veroordeling van ruim 11 jaar voor de export van miljoenen MDMA pillen. De ontsleutelde chats van zijn accounts bij verschillende aanbieders van cryptotelefoons lieten zien dat hij allerminst uit de drugswereld was gestapt. In de chats met zijn medeverdachten voerde hij doorgaans de boventoon.
Luxe jacht Seychellen
In de zienswijze van het OM heeft deze hoofdverdachte de criminele organisatie aangestuurd. Vanaf februari 2021 verbleef hij in Nederland. Daarvoor was hij op een luxe jacht bij de Seychellen en in de Verenigde Arabische Emiraten. Simpel gezegd, hij was de baas, ‘de ouwe’ die bepaalde wat er moest gebeuren. Hij stond aan de top met een rechterhand die hij kon inzetten als personal assistent en boekhouder en allerlei af te handelen klussen. Binnen de organisatie hielden verschillende verdachten zich bezig met de inrichting van labs, transport en logistiek en de invoer van drugschemicalien. Uit het chatverkeer blijkt ook dat de organisatie actief was met geweld en (automatische) vuurwapens.
“Pakken hagelslag”
Volgens de officieren van justitie ging de organisatie van het ene naar het andere project. Voortdurend op zoek naar locaties, chemicaliën en hardware, “alsof ze handelden in pakken hagelslag”. De verdachten deden er bijna allemaal het zwijgen toe, gaven niets prijs, betuigden geen spijt en werkten niet mee aan het politieonderzoek. Een enkeling gaf enige opening van zaken. Niet van harte. Voor het OM is duidelijk dat de angst regeerde in de organisatie, die mensen onder druk zette, angst inboezemde en geweld niet schuwde.
Het strafproces wordt de komende dagen voortgezet met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. Op 20 maart wordt nog de zaak tegen een medeverdachte behandeld.