Ravage door explosie drugketel: OM eist 5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf
55-jarige verdachte staat terecht voor brandstichting met reëel gevaar voor levens en daarnaast voor betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs
Op 28 juli 2022 veroorzaakte een ontplofte drugsketel een enorme ravage op een bedrijventerrein in Beesd. Op beelden was te zien dat de drugsketel met grote kracht door het dak naar buiten vloog, om pas 13 seconden later, dwars door het dak van een naburig pand weer neer te storten. De vuurzee, die onmiddellijk na de explosie ontstond, verwoestte een compleet bedrijvenverzamelcomplex. Er vielen geen gewonden. Dat mag volgens de officier van justitie een wonder heten: “Enkele minuten voor de explosie was de eigenaar van het bedrijf waar de ketel in sloeg, nog in het gebouw, samen met zijn 9-jarige zoon. “
Een 55-jarige verdachte uit Utrecht die het pand waar de ketel stond huurde, moest zich vandaag in Arnhemse rechtbank verantwoorden. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van brandstichting met gevaar voor levens en goederen en betrokkenheid bij het vervaardigen van synthetische drugs. De officier van justitie eiste 5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Uit onderzoek bleek dat in de loods van verdachte MDMA werd geproduceerd. Daarbij werd gebruik gemaakt van de zogenaamde verhoogde drukmethode, waarbij met een gecombineerde drukreactieketel en destillatieopstelling MDMA werd vervaardigd. Hierbij is de opvangketel van de destillatieopstelling ontploft en uit het pand weggeschoten.
Verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij niets wist van de drugsketel in het pand. De officier van justitie wees dat van de hand: “Als verdachte geen wetenschap zou hebben van het lab, dan komt de vraag op waarom hij na de explosie als de wiederweerga wegvluchtte zonder de hulpdiensten in te schakelen.”
De officier van justitie rekent de verdachte zwaar aan dat hij deze gevaarlijk situatie heeft laten ontstaan: “In rechterlijke uitspraken wordt vaak gewezen op de gevaren die met drugslabs gepaard gaan. Gezondheidsrisico’s voor de gebruikers van het eindproduct, maar ook schade aan het milieu door het gebruik van chemische stoffen en/of dumpingen in de natuur. Bovendien vindt de productie plaats in ruimten die daar niet voor bestemd zijn. Dat brengt grote risico’s met zich mee. Zeer reële risico’s, dat blijkt wel uit deze zaak.”
De officier van justitie is van mening dat de verdachte verantwoordelijk is voor de brand door deel te nemen aan het productieproces van synthetische drugs: “De productie van synthetische drugs is een ingewikkeld en uitermate gevaarlijk chemisch proces. Hierdoor is een explosie is ontstaan en vervolgens brand. Verdachte heeft de kans dat zoiets zou gebeuren bewust aanvaard. Ik reken dat de verdachte zeer aan. Wat ik daarnaast in zijn nadeel meeweeg, is dat hij geen openheid geeft of verantwoordelijkheid neemt. De enige passende straf is hier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf”, zo stelt de officier van justitie.