Ondernemer uit Bodegraven ‘kocht’ bevoorrechte positie bij gunnen werk
Een 67-jarige ondernemer uit Bodegraven wordt ervan verdacht twee (voormalige) ambtenaren van de gemeente Alphen aan den Rijn te hebben omgekocht. Hij zou hen in totaal voor bijna twee ton hebben gefêteerd, betaald en gunsten hebben verleend. Hij kreeg daarvoor onder meer informatie. Daardoor had de ondernemer een voorkeurspositie bij het gunnen van werk en kon hij extra klussen binnenhalen.
In april 2017 kwam de zaak aan het rollen toen er een melding binnenkwam bij Meld Misdaad Anoniem. Die hield in dat er gefraudeerd werd bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarop deden eerst het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten en vervolgens de Rijksrecherche onderzoek. Volgens het OM leveren die onderzoeken voldoende bewijs op van onder meer corruptie.
Zo zou de ondernemer bij de ene ambtenaar voor circa 130.000 euro een tuin hebben laten aanleggen. Ook trakteerde hij de man op lunches, bezoekjes aan een bekende voetbalclub, betaalde hij de kosten van het verjaardagsfeest van diens vrouw en maakte hij meer dan 62.000 euro naar hem over. Als tegenprestatie gaf de ambtenaar hem informatie over aanbestedingen, zo stelt het OM.
Contanten
De andere ambtenaar zou van de ondernemer ruim 24.000 euro in contanten hebben ontvangen. In ruil daarvoor kneep de man volgens het OM een oogje toe bij de controle van werkzaamheden die de ondernemer verrichtte. Bovendien keurde de ambtenaar geregeld facturen goed voor niet of onvolledig verrichte werkzaamheden.
Verder verdenkt het OM de ondernemer van valsheid in geschrifte. Hij liet valse facturen opmaken ter waarde van ongeveer 60.000 euro. Doel was onder meer om zo geen BTW te hoeven afdragen.
De ondernemer bekent de feiten. De officier van justitie eiste tegen hem de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Ook wil het OM dat hij een geldboete betaalt van 147.730 euro.
Procesafspraken
Dit is de eerste Haagse zaak waarin OM en verdediging van tevoren zogeheten procesafspraken hebben gemaakt. Procesafspraken hebben als doel om tot een efficiëntere en snellere afdoening van strafzaken te komen en zo de hele strafrechtsketen te ontlasten. De Hoge Raad heeft al bepaald dat procesafspraken onder voorwaarden toelaatbaar zijn. Één van die voorwaarden is dat de rechter beslist over de toelaatbaarheid van de procesafspraken en uiteindelijk, zoals gebruikelijk, een vonnis wijst in de zaak.
In deze zaak is het voordeel voor verdachte dat hij snel weet waar hij aan toe is, ook financieel. Onderdeel van de procesafspraken is dat de ondernemer de gemeente voor 500.000 euro schadeloos stelt. Het OM eist een maximale taakstraf en geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Dit is in lijn met de jurisprudentie in vergelijkbare zaken.
De twee voormalige ambtenaren zullen later voor de rechter verschijnen op verdenking van corruptie.