Opportuun nr. 6 is uit!

In deze nieuwe editie van het relatiemagazine van het OM wordt onder meer aandacht besteedt aan drillrap en luchtvaarzaken. Hieronder is de inhoud van Opportuun nummer 6 kort samengevat. 

Veiligheid staat voorop

In luchtvaartkringen lopen niet langer de rillingen over de rug als het S-woord valt. Strafrecht staat niet meer synoniem aan schrik. Luchtvaartofficier en –parketsecretaris Katja van Bijsterveldt en Aco Verhaegh dragen bij aan dat beter onderling begrip. Tijdens presentaties voor en casusoverleggen met de branche, brengen ze hun boodschap van een billijke rechtshandhaving: het OM is niet uit op veroordeling van elke fout.

De strijd van officier Hetty Hoekstra tegen opruiende drillrap

Een surveillerende agent treft rond middernacht, op een parkeerplaats bij het Amsterdamse Bos, een auto aan met daarin drie jongemannen en vier geladen vuurwapens. Hun toevallige aanhouding brengt het onderzoek van officier Hetty Hoekstra naar de drillrapvideo No Tolerance plotseling in een stroomversnelling. Totdat een arrest van het hof alsnog een dam opwerpt. “Dit soort video’s vindt het hof dus niet opruiend…”

FP'ers Otto van der Bijl en Tim de Booys over de snelheid van civiele zaken

Tot voor kort maakte het OM weinig gebruik van zijn civieljuridische bevoegdheden. Na civiele zaken tegen Stichting Hulptroepen Alliantie, Stichting Viruswaarheid en ICT-bedrijf Centric, hebben officier van justitie Otto van der Bijl en civiel juridisch adviseur Tim de Booys echter de smaak te pakken. “De snelheid en effectiviteit van de procedure maakten diepe indruk op mij.”