Eis tot 9 jaar tegen elf verdachten van handel in harddrugs via legpuzzels

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) eiste vandaag gevangenisstraffen tot 9 jaar tegen elf verdachten tussen de 25 en 60 jaar uit Beverwijk, Haarlem, Heemskerk, Lelystad, Utrecht, Wormerveer en Velserbroek. Volgens het OM hebben zij zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van grootschalige en wereldwijde online handel in voornamelijk XTC en cocaïne via postpakketten. 
 

Legpuzzels 

Wanneer de Douane in 2016 op Schiphol postpakketten vol synthetische drugs onderschept, verstopt in legpuzzeldozen, start de Koninklijke Marechaussee onder leiding van het OM een strafrechtelijk onderzoek. De opsporingsdiensten doen o.a. onderzoek op het darkweb en onderscheppen postpakketten. Gelet op de omvang van het aantal zendingen, waarbij steeds legpuzzels als deklading worden gebruikt, ontstaat bij de opsporingsdiensten het vermoeden dat alle pakketten worden verstuurd door één internationaal opererend samenwerkingsverband tussen meerdere personen. Dat leidt in 2016 en 2017 tot aanhoudingen van verdachten.

In totaal wordt ruim 150 kilo aan (voornamelijk) harddrugs in beslag genomen, samen met o.a. tienduizenden euro's in contanten, geldtelmachines, voertuigen en grote hoeveelheden chemicaliën ter vervaardiging van synthetische drugs.

Webwinkel

Volgens het OM hebben alle verdachten samen hun illegaal businessplan uitgevoerd. Er was sprake van een professioneel opgezette en internationaal opererende webwinkel, met een breed assortiment aan verdovende middelen.

Deze webshop handelde onder de naam ‘Dear Santa’ en kende een geoliede bedrijfsvoering, zoals de huur van een bedrijfsruimte, de ontwikkeling van een marketingstrategie en de publicatie van verkoopvoorwaarden op het darkweb.

De officier van justitie ter zitting: ‘’Het was net een legale webwinkel, maar dan nóg ingewikkelder. De verdachten moesten hun handel namelijk afschermen van de opsporingsdiensten. Dat deden ze bijvoorbeeld via het gebruik van het darkweb en versleutelde communicatie. Het moest allemaal niet opvallen dus wisselden ze steeds van postagentschap en gebruikten ze fakenamen, nepafzenders en onschuldige deklading.’’

Rolverdeling

Het OM houdt binnen dit onderzoek elf mannen verantwoordelijk voor de drugshandel. Elk van hen vervulde een eigen rol en taak.

De CEO is een nu 28-jarige man uit Velserbroek die verantwoordelijk was voor de klantcontacten. Hij vormde samen met twee inmiddels 30-jarige mannen uit Heemskerk en Haarlem het dagelijks bestuur. De logistiek was in handen van een nu 30-jarige man uit Beverwijk en een 31-jarige man uit Wormerveer. De pakketten werden via telkens andere postagentschappen verstuurd door een 29-jarige man uit Beverwijk en een inmiddels 25- jarige man uit Utrecht.

Na de aanhouding en doorzoekingen in 2016 bleef ‘Dear Santa’ actief en ging de man uit Velserbroek verder met nieuwe werknemers. Dat zijn overige vier verdachten, mannen van 27, 28, 29 en 60 jaar uit Lelystad.

Maatschappelijk vergif

Harddrugs zijn zeer schadelijk voor de volksgezondheid en de productie van synthetische drugs levert milieuvervuilende stoffen op die vaak lukraak in de natuur worden gedumpt. Bovendien zijn harddrugs verslavend wat vermogenscriminaliteit door gebruikers in de hand werkt. Maar handel in harddrugs genereert meer dan milieuschade en gebruikerscriminaliteit. ‘’Witwassen, corruptie, wapenbezit om de handel te beschermen en liquidaties vormen de lugubere achterkant van een meedogenloos en gewelddadig circuit, waarin geld en macht boven alles gaat, óók boven mensenlevens. Harddrugs zijn maatschappelijk vergif. En déze verdachten verdienden geld met dat vergif’’, aldus de officier.

Strafeisen

Hieronder staan de gevangenisstraffen die geëist werden, per verdachte uitgeschreven:

De 28-jarige man uit Velserbroek (CEO): een gevangenisstraf voor de duur van 108 maanden (9 jaar) met aftrek.
De 30-jarige man uit Heemskerk: een gevangenisstraf voor de duur van 90 maanden met aftrek.
De 30-jarige man uit Haarlem: een gevangenisstraf voor de duur van 90 maanden met aftrek.
De 30-jarige man uit Beverwijk: een gevangenisstraf voor de duur van 60 maanden met aftrek.
De 31-jarige man uit Wormerveer: een gevangenisstraf voor de duur van 60 maanden met aftrek.
De 29-jarige man uit Beverwijk: een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden met aftrek.
De 25- jarige man uit Utrecht: een gevangenisstraf voor de duur van 48 maanden met aftrek.
De 27-jarige man uit Lelystad: een gevangenisstraf voor de duur van 60 maanden met aftrek.
De 28- jarige man uit Lelystad: een gevangenisstraf voor de duur van 60 maanden met aftrek.
De 29-jarige man uit Lelystad: een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden met aftrek.
De 60-jarige man uit Lelystad: een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden met aftrek.

Bij alle verdachten werd verzocht om de opheffing van de schorsing bij uitspraak. Ook werd bij meerdere verdachte gevraagd om de verbeurdverklaring van goederen, zoals blikken, telefoontoestellen, een bestelauto, computers en een printer.