Tot 4 jaar cel geëist voor faillissementsfraude piramide fonds

Gisteren stonden twee verdachten (man en vrouw) van faillissementsfraude voor de rechter in Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt hen naast faillissementsfraude ook oplichting, witwassen en belastingfraude. Verdachten zouden vakantievilla’s in diverse landen, waaronder Antigua, hebben ontwikkeld maar het bleek een zogenaamd piramide fonds. Een kaartenhuis wat in 2012 failliet ging. De Belastingdienst is voor 50 miljoen euro benadeeld door de ondergang van het betreffende concern.

In de jaren voorafgaand aan het faillissement is er volgens de officier al veel in het zogenaamde kaartenhuis heen en weer geschoven. ”Transacties werden uitgedacht, deels uitgevoerd, weer teruggedraaid, tijdelijk bij verdachte in privé geparkeerd en/of uiteindelijke op basis van een ander organigram uitgevoerd. Grotere rekening-courant schulden werden (in privé) opgebouwd en verdwenen weer door met winst terug verkopen van doelvennootschappen aan vennootschappen waar de rekeningcourantschuld is opgebouwd. Liquiditeit werd geconstrueerd door zogenaamde kasrondjes.”, aldus de officier.

Stelselmatige verhullen van wangedrag

In de begin jaren ging het volgens het OM om het oppoetsen van de jaarrekeningen om het vertrouwen van de informal investors te behouden, en nieuwe investors aan te trekken om het concern draaiende te houden. Het concern was namelijk inmiddels verworden tot een piramide spel. “Later komt daar het geschuif met bezittingen bij om schuldeisers op verschillende niveaus in de structuur tevreden te stellen. En zo hebben verdachten zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het stelselmatige verhullen van hun wangedrag dat een spoor achterlaat van benadeelde schuldeisers, het weigeren om belasting te betalen, het weigeren te voldoen aan een informatiebeschikking en het verhullen van hun vermogen voor de fiscus en curatoren om zo hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Ook maakten zij zich volgens het OM schuldig aan oplichting van een bank en het witwassen van de opbrengst daarvan. De totale belastingschuld van beide verdachten bij de Nederlandse Belastingdienst is meer dan 50 miljoen euro.

Raffinement, manipulatief en scrupuleloos

“Raffinement, manipulatief en scrupuleloos, zijn woorden die bij mij opkomen als ik naar dit dossier kijk. Alleen verdachten zijn er goed uitgesprongen toen de zakelijke en het privé kaartenhuizen in elkaar stortten. Door hun handelen hebben ze een ernstige inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat alle partijen in het economisch verkeer in elkaar stellen. Ten eerste zijn het de crediteuren, in geval van de faillissementsfraude, ten tweede zijn het de deelnemers aan het economisch verkeer zoals banken en ten derde is het de Belastingdienst en daarmee de samenleving, in geval van het doen van onjuiste belastingaangifte.”, aldus de officier.

Succesvolle ondernemer

De verdachte man was volgens de officier in het begin een succesvolle ondernemer die kansen in de markt zag waar andere die nog niet zagen. Maar al snel liep hij volgens hem tegen de lamp. “Zo bleek hij geen respect te hebben voor de spaargelden van investeerders, hij overlegde valse jaarrekeningen om te voorkomen dat een lening opeisbaar werd, zijn fiscale verplichtingen jegens de gemeenschap had hij lak aan, hij leek nergens te wonen dus hij hoefde ook nergens belasting te betalen, hij speelde verstoppertje met de Belastingdienst en zei niets te bezitten maar had wel geld om de Spaanse fiscus te betalen om zo daar zijn gevangenisstraf te ontlopen.”, aldus de officier.

Strafeis

In het strafrechtelijk onderzoek neemt de verdachte man volgens de officier geen verantwoording voor zijn daden. Hij waant zich onaantastbaar. “Deze man moet gestopt worden. Het gaat hier om vergelding maar ook om een signaal naar de samenleving dat niemand onaantastbaar is.” Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar is hier volgens de officier op zijn plaats, rekening houdend met de redelijke termijn.

De vrouw is volgens de officier over langere periode de partner in crime van verdachte geweest. Ze is niet bij slechts enkele gelegenheden betrokken bij de malversaties van haar partner maar is daar een structureel en een wezenlijk onderdeel van. Wanneer de man niet beschikbaar was of wanneer er een buffer tussen hem en de buitenwereld geplaatst moest worden, was mevrouw beschikbaar. Ook heeft zij in hoge mate geprofiteerd van de opbrengsten. “Zij leefde samen met haar partner in grote weelde op landgoederen, maakte gebruik van privé chauffeurs en vloog over de wereld.” Tegen haar eist de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar, rekening houdend met de redelijke termijn.

Aankomende maandag wordt de zaak voortgezet in de rechtbank te Zwolle.