Gezelschap ‘flipperaars’ had het speciaal voorzien op ouderenwoningen
Den Haag, Nijmegen, Boxmeer, Cuijk, Grave en Den Bosch. Met een auto toerden twee vrouwen en een man door het land. Daarbij deden zij in korte tijd woon-zorg-complexen voor ouderen aan. Op zoek naar geld en andere waardevolle spullen. Totdat zij op 22 maart van dit jaar in Den Bosch op heterdaad werden aangehouden. Vandaag eiste de officier van justitie straffen tot 24 maanden cel tegen hen.
De zaak kwam aan het rollen toen een 92-jarige Hagenaar in oktober vorig jaar samen met zijn dochter aangifte deed van diefstal. Zijn pinpas was uit zijn woning gestolen en daarmee was ruim 6.000 euro gepind in winkels en bij betaalautomaten.
De man herinnerde zich dat hij eind september bezoek had gehad van twee vrouwen. Die hadden gezegd van de thuiszorg te zijn, maar hij kende ze niet. Toen hij om papieren vroeg, waren ze vertrokken. Later ontdekte hij dat zijn portemonnee met pinpas en ook zijn huissleutels waren verdwenen.
Camerabeelden
De politie startte een onderzoek waarbij camerabeelden werden opgevraagd en bekeken. Daarop herkenden rechercheurs een 40-jarige vrouw uit Rotterdam. Zij vermoedden dat de vrouw dit vaker deed en daarom werd een observatieteam ingezet. Het observatieteam stelde vast dat zij zich op 3 maart 2022 via de nooduitgang toegang verschafte tot een woonzorgcomplex in Nijmegen.
Waarschijnlijk gebruikte zij daarbij de zogeheten flippermethode. Daarbij wordt een flexibel voorwerp tussen de deur en deurpost gestoken. Als de deur niet op slot zit maar slechts is dichtgetrokken, is het een kwestie van seconden om hem op deze manier te openen.
Woonzorgcomplexen
Op 22 maart 2022 maakten de 40-jarige vrouw, een 25-jarige man en een 28-jarige vrouw een toer door het land. In Boxmeer gingen de drie twee woonzorgcomplexen binnen. In Cuijk zag het observatieteam hoe de drie een bejaardenwoning uitkwamen. De bewoonster was op dat moment niet thuis. Maar toen de politie haar hierover benaderde, meldde zij dat er 100 euro uit haar woning was gestolen.
Daarna ging het door naar Grave waar de drie weer een woonzorgcomplex binnen gingen en naar Den Bosch waar zij hetzelfde deden. In Den Bosch besloot de politie de drie aan te houden. Uit deze woonzorgcomplexen zijn geen meldingen van diefstal binnen gekomen.
Andere verdenkingen
Behalve hiervan worden de vrouwen en de man ook nog van andere feiten verdacht. De 40-jarige Rotterdamse van twee pogingen inbraak, één in Oirschot en één in Schiedam. De 25-jarige Nieuwegeiner van een poging inbraak in Haarlem waarbij hij zich voordeed als politieman en zo probeerde een oude man te bewegen hem de woning binnen te laten.
Een 30-jarige Schiedamse die ook op de camerabeelden van het pinnen te zien was, wordt verdacht van witwassen. In haar woning vond de politie een grote hoeveelheid spullen waarvan is vastgesteld dat een deel gestolen was.
‘Gericht op ouderen’
Op zitting had de officier van justitie geen goed woord voor de verdachten over. “Hier wordt gericht misbruik gemaakt van kwetsbare mensen die vaak niet goed meer kunnen inschatten wie ze wel en niet moeten binnenlaten. Het is ook ‘professioneel’ opgezet. Er werd rondgereden in verschillende samenstellingen, er werd besproken hoe men het beste de woningen in kon komen, welke deuren goed te flipperen zijn en welke niet. Het is een way of life.”
Zij eiste tegen de 40-jarige Rotterdamse 24 maanden cel, tegen de 25-jarige Nieuwegeiner 12 maanden cel, tegen de 28-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfsplaats tweehonderd dagen cel (waarvan honderd voorwaardelijk) en tegen de 30-jarige Schiedamse honderd dagen cel (waarvan 59 voorwaardelijk) en een taakstraf van 120 uur. De uitspraak is over twee weken.