Eisen tot tien jaar in onderzoek naar omvangrijke Friese drugsorganisatie uit Wolvega
“Oslo. Een mooie, welvarende stad. Hoofdstad van een zeer welvarend land zonder staatsschuld. Alle inwoners van Noorwegen zijn in theorie miljonair, als de inkomsten zouden worden verdeeld over alle inwoners. Dat klinkt als een paradijs om in te leven.” Zo start de officier van justitie zijn requisitoir tijdens de inhoudelijke behandeling van het onderzoek Strauss naar de omvangrijke Friese drugsorganisatie uit Wolvega.
“De werkelijkheid is anders. Elke samenleving heeft een onderkant. Ook Noorwegen. Die wordt in Oslo pijnlijk zichtbaar aan de Storgata, een lange straat die je vanaf de Domkerk uit het stadscentrum leidt. Voor je er erg in hebt, bevindt je je midden in een harddrugsscene. Mensen die zichtbaar zijn getekend door een lange harddrugsverslaving. Mensen die niet eens meer gebruiken voor de roes van het begin, maar om de hinderlijke ontwenningsverschijnselen te ontwijken.
Zo blijft de verslaving in stand. En waar dit ten koste gaat van de gezondheid van de één, levert dit geld op voor de ander, zoals voor de drie hoofdverdachten die vandaag terecht staan.”
De mannen, 27, 29 en 32 jaar uit Wolvega, worden verdacht van vijf transporten heroïne en cocaïne met als bestemming Oslo en een zesde transport in voorbereiding. Twee van de vijf transporten zijn geslaagd. “Of dat nu als succes of mislukking wordt gezien is niet duidelijk geworden, maar feit is dat de verdachten zich door tegenslagen niet laten weerhouden. Dat koeriers zijn aangehouden en zelfs tot een hoge straf zijn veroordeeld, belemmert hen niet in het bij herhaling – via tussenpersonen – benaderen van nieuwe koeriers die hetzelfde risico lopen”, aldus de officier.
Dat geld verslavend is, is ook in Wolvega zichtbaar geweest. Volgens de officier staan de drie mannen daar bekend om hun patsergedrag: rondscheuren in dure auto’s en hinderlijk aanwezig in het uitgaansgebied.
De drie verdachten en hun vader zijn zo ook in beeld gekomen bij de samenwerkende overheidsinstanties in het Regionaal informatie en expertise centrum (RIEC), waaronder de Belastingdienst. Die heeft door de jaren heen aanslagen opgelegd, maar daar is niets van betaald. Het vermoeden bestaat dat geld, mogelijk uit drugshandel, wordt witgewassen.
Het OM en de politie besluiten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.
Kort na de start ontvangt de politie op 9 december 2019 een bericht van de douanerecherche te Kiel, waar een vrachtwagenchauffeur zich heeft gemeld i.v.m. de bijzondere omstandigheden rondom een belading. Op 20 december 2019 werd via Europol een ambtsbericht van Zweden ontvangen nadat de chauffeur van een Nederlandse auto met daarin ruim 10 kilogram heroïne was aangehouden.
Na veredeling van deze informatie leek het in beide gevallen om drugstransporten te gaan. De 27-jarige verdachte kwam als betrokkene in beeld. Dat heeft geleid tot de inzet van diverse bijzondere opsporingsbevoegdheden waaronder het opnemen van telecommunicatie, het vorderen van historische (verkeers)gegevens en het stelselmatig observeren van verdachten, al dan niet met gebruikmaking van een technisch hulpmiddel, zoals een camera gericht op de loods aan de Nijverheidsstraat 15 te Wolvega.
Na een onderzoeksperiode van bijna een jaar zijn de drie hoofdverdachten op 1 december 2020 aangehouden, evenals een aantal medeverdachten, en zijn hun woningen en de loods doorzocht.
De drie mannen die vandaag terecht staan worden door het OM gezien als leiders van de criminele organisatie. De 27-jarige verdachte wordt verantwoordelijk gehouden voor 11 feiten, waaronder het voorbereiden en uitvoeren van drugstransporten, witwassen en het dumpen van drugsafval. In totaal zou bij de geslaagde drugstransporten in ieder geval zes kilo cocaïne en negen kilo heroïne van Wolvega naar Noorwegen zijn vervoerd. De beide andere verdachten worden verdacht van voorbereidingshandelingen en diverse drugstransporten en ook het witwassen van crimineel verkregen geld.
De officier vindt de hoge frequentie van de transporten opvallend: vanaf augustus 2020 gemiddeld elke maand. In december 2019 is de 27-jarige verdachte zelfs betrokken bij twee transporten binnen een week.
De officier: "Dit duidt op een aanzienlijke bijdrage van de drie hoofdverdachten aan de stelselmatige uitvoer van harddrugs vanuit Nederland naar Scandinavië. En dit heeft ze geen windeieren gelegd."
De witgewassen geldbedragen zijn aanzienlijk. Het gaat om in totaal ruim 400.000 euro.
De officier vindt de proceshouding van de verdachten teleurstellend. Ondanks een grote hoeveelheid belastend bewijs weigeren zij verantwoording af te leggen voor hun daden. “Hun handelen heeft slachtoffers gemaakt. Iemand die reeds is veroordeeld, mensen die binnenkort ook terecht moeten staan, mensen die nu diep in de schulden zitten. Die hebben het volgende gemeen: zij konden geen weerstand bieden aan de mooie beloften, overtuigingskracht en overredingskracht van de verdachten”. Strafeisen van tien jaar, acht jaar en zes jaar voor respectievelijk de 27-jarige, 32-jarige en 29-jarige verdachte zijn wat het OM betreft in dit onderzoek op hun plaats.
Wanneer de rechtbank uitspraak zal doen is op dit moment nog niet bekend.
Dit onderzoek gaat in oktober verder. Op 3 oktober staan vier verdachten terecht, op 4 oktober komen de zaken van vijf verdachten aan de orde, op 5 oktober worden de zaken van twee verdachten behandeld en voor de laatste dag, 6 oktober, zijn nog drie verdachten gedagvaard. De zaken van enkele verdachten worden gelijktijdig behandeld, andere verdachten staan alleen gepland.