Veertien jaar cel en tbs met dwang geëist voor moord op huisgenoot
Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een celstraf van veertien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 29-jarige verdachte. Hij wordt verdacht van de moord op zijn 25-jarige huisgenoot op 28 augustus 2021 in Arnhem.
Volgens de officier van justitie (officier) heeft de verdachte het slachtoffer met 43 messteken doodgestoken. De man werd op heterdaad aangehouden. Vanaf het begin heeft hij gezegd dat hij heeft gestoken. Daarbij gaf de verdachte aan zich te moeten verdedigen tegen de agressie die tegen hem werd uitgeoefend. Hij beweert dat het slachtoffer hem wilde vermoorden.
Het OM vindt deze lezing niet aannemelijk. Dit gelet op de verklaring van een getuige en DNA-sporen van de verdachte. Deze sporen zijn aangetroffen op een mes en op handschoenen die de dader voor het steken had aangetrokken.
Verzonnen
De verdachte komt een aantal maanden na zijn eerdere verklaring daarop terug. Hij geeft toe dit verhaal te hebben verzonnen. Wat hij niet doet is vertellen waarom hij op zo’n buitengewoon agressieve manier te werk is gegaan.
Het slachtoffer had volgens de officier van justitie geen schijn van kans tegen de verdachte. De patholoog heeft steekwonden aan de voor-, zij- en achterkant van het bovenlichaam vastgesteld, tot 14 centimeter diep. “Verdachte heeft het slachtoffer letterlijk kapot gestoken in zijn eigen kamer”, aldus de officier.
Spookburger
De officier schetst een beeld van een verdachte die zonder geldige papieren door Europa is getrokken. Medio 2021 is hij in Nederland gekomen. Als spookburger is de man een tijd onder de radar gebleven. In het buitenland is hij veroordeeld voor onder meer een overval en een beroving.
De officier meent dat er sprake is van “vol opzet” en van voorbedachte rade. De verdachte had tijd en gelegenheid om over zijn handelen na te denken. Zo heeft hij een mes ergens vandaan gehaald, handschoenen aangetrokken en een deken strak om het hoofd van het slachtoffer gewikkeld.
TBS
Het OM vindt dat naast een lange gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging moet worden opgelegd. Het Pieter Baan Centrum heeft meerdere stoornissen bij de verdachte vastgesteld en acht de kans op herhaling aanwezig. Het is een onaanvaardbaar risico om deze verdachte na het uitzitten van zijn straf zonder enige vorm van behandeling naar buiten te laten gaan. Nu verdachte geen verblijfstitel heeft in Nederland - en ook niet in andere Europese landen - is een eventuele TBS-maatregel vooral gericht op de terugkeer naar het land van herkomst, Gambia.
Waarom
Over het waarom van zijn handelingen heeft de verdachte nooit duidelijkheid gegeven. De verdachte geeft volgens de officier op geen enkele manier openheid van zaken. “Daarmee heeft hij het verwerkingsproces bij de nabestaanden ernstig bemoeilijkt. De nabestaanden zullen met de waarom-vraag verder moeten leven”.
Leed
De verdachte heeft het meest kostbare bezit van Ahmed Hassan, zijn leven, ontnomen. Daarmee heeft de verdachte volgens de officier van justitie ook de nabestaanden van Ahmed onherstelbaar leed aangedaan. “Een vader en moeder die hun oudste zoon moeten missen. Zijn broers en zussen die hun lieve en hulpvaardige broer kwijt zijn. Een gezin dat nooit meer compleet is.”
De rechtbank in Arnhem doet op 2 augustus uitspraak.