Tot acht jaar cel geëist tegen vermeende drugscriminelen

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tegen drie verdachten voor het produceren en verhandelen van harddrugs in Leerdam en Beesd. Ze worden ook verdacht van witwassen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Tegen de vermeende leider, een 35-jarige man uit Gorinchem, eist het OM acht jaar cel en een geldboete van 50.000 euro. Twee medeverdachten hoorden vandaag vijf en twee jaar cel tegen zich eisen.

De verdachten kwamen in beeld door een snelheidsovertreding. Op 18 september 2020 zien agenten een Mercedes met meer dan 200 km per uur over de A2 razen. Na aanhouding, ter hoogte van Vianen, blijken de mannen verschillende soorten harddrugs te vervoeren. Tijdens het daaropvolgende onderzoek worden in een woning in Leerdam en op verschillende locaties in Beesd goederen en grondstoffen gevonden voor de productie van amfetamine.

Professionele organisatie

Uit de aangetroffen grondstoffen en materialen blijkt, volgens het OM, dat de mannen al jaren drugs produceren. Zo verraden de omstandigheden waarin de materialen en locaties werden aangetroffen dat zij voor langere tijd gebruikt zijn. “Ook de enorme hoeveelheden grondstoffen die zijn aangetroffen duiden op een professionele organisatie gericht op het produceren van grote hoeveelheden harddrugs”, vult de officier van justitie aan. Het beeld van een georganiseerd crimineel samenwerkingsverband wordt volgens het OM bevestigd door de vondst van een pistoolmitrailleur, een kogelvrij vest en een cryptotelefoon, waarmee versleutelde berichten kunnen worden uitgewisseld.

Uit de onderschepte communicatie blijkt dat de verdachten verschillende rollen hadden. Zo had een 35-jarige man uit Gorinchem, volgens de officier van justitie, de leiding. “Uit de Encrochat berichten blijkt duidelijk dat hij contacten onderhield met diverse afnemers, de prijzen bepaalde en inkopen van grondstoffen deed.” Deze verdachte stond vandaag ook terecht omdat hij zich volgens de officier van justitie in 2018 eveneens al schuldig heeft gemaakt aan drugs- en wapenbezit en witwassen.

Celstraf en geldboete

In de visie van het OM zijn alle verdachten schuldig aan ernstige strafbare feiten. Volgens de officier van justitie is de handel in synthetische drugs net zo ontwrichtend als die in cocaïne. “Ook daarin gaan in enorme bedragen om terwijl de gevolgen in alle lagen van de samenleving merkbaar zijn: algehele schade voor de gezondheid, schade aan het milieu door drugsafval, ontploffingsgevaar voor omwonenden en aanzuigende werking van allerlei soorten criminaliteit.” Daarom eist het Openbaar Ministerie tegen de hoofdverdachte niet alleen een gevangenisstraf van acht jaar, maar ook een geldboete van 50.000 euro.

De andere twee verdachten, van 34 en 33 jaar, worden verdacht van een meer ondersteunende en uitvoerende rol bij het produceren en verhandelen van drugs. Tegen hen eist het Openbaar Ministerie vijf en twee jaar celstraf. De rechter doet op 12 september 2022 uitspraak.