Vijf vragen en antwoorden over de kentekenplicht bij landbouwvoertuigen
In het nieuws over trekkers op de snelweg is ook vaak te lezen dat sinds 1 juli 2022 wordt gecontroleerd op de registratie van landbouwvoertuigen. Hoe zit het nou precies met die kentekenplicht? Vijf vragen en antwoorden.
Moet elk landbouwvoertuig, zoals een trekker, een kentekenplaat hebben?
Sinds 1 januari 2022 is een kentekenbewijs verplicht voor (land)bouwvoertuigen. Met andere woorden: deze voertuigen moeten geregistreerd zijn bij de RDW. Het gaat om motorvoertuigen die op de openbare weg rijden én een constructiesnelheid hebben van 6 km/h of meer. Ook gaat het om getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 25 km/h. Voor deze voertuigen is een kentekenbewijs aanvragen (registreren) verplicht. Deze voertuigen hoeven níet verplicht een kentekenplaat te voeren, maar moeten wél geregistreerd zijn en een kentekenbewijs hebben.
Ik hoef dus geen kentekenplaat te hebben op mijn trekker, maar wel een registratie kunnen laten zien?
(Land)bouwvoertuigen zonder kentekenplaat mogen niet harder rijden dan 25 km/u. (Land)bouwvoertuigen die een kentekenplaat voeren en wiens constructiesnelheid het toe laat mogen maximaal 40 km/u rijden op bepaalde wegen. In beide gevallen moeten de voertuigen wel geregistreerd zijn. Omdat de verwerking van aanvragen voor een kentekenbewijs niet gereed was voor 1 januari 2022 , wordt dit pas sinds 1 juli 2022 gecontroleerd. Als een bestuurder bij een controle geen kentekenbewijs kan laten zien voor uw (land)bouwvoertuig, dan kan daarvoor een boete van 410 euro opgelegd worden (feitcode K026a).
Wat gebeurt er als mijn landbouwvoertuig geen kentekenbewijs heeft?
Vanaf 1 juli 2022 controleert de politie of u een kentekenbewijs heeft voor uw (land)bouwvoertuig. Zo niet, dan kunt u hiervoor een boete krijgen van 410 euro.
Waarom is het nodig dat een landbouwvoertuig geregistreerd staat?
De registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen, draagt bij aan het verhogen van de verkeersveiligheid. Dat begint bij nieuwe voertuigen. De RDW kan bij inschrijving in het register controleren of elk voertuig is voorzien van een typegoedkeuring of individuele keuring. Zo komen nog alleen veilige voertuigen de markt op. De registratieplicht maakt ook duidelijk wie de eigenaar van het voertuig is. Een (land)bouwvoertuig rijdt dus niet meer anoniem rond en er is altijd iemand aansprakelijk te stellen bij schade of overtredingen. Bovendien geeft het kenteken via het RDW-register zicht op de eisen en voorwaarden waaraan het voertuig moet voldoen en waardoor het ook controleerbaar is of het voertuig het juiste kenteken voert.
Hoe vraag ik een kentekenbewijs aan?
Dat kan via de RDW.