OM eist tot 30 maanden celstraf voor tikkie-fraude en diefstal

Tegen drie Amsterdammers van begin twintig heeft het OM celstraffen van zes tot dertig maanden geëist voor het stelen van rond de 50 duizend euro, onder meer door Tikkie-fraude. Eén van de drie, een 22-jarige Amsterdammer, wordt daarnaast verdacht van de verkoop van mobiele telefoons waarvan hij zou moeten weten dat ze gestolen waren en verduistering van dure skateboards.

De drie vormden volgens het OM een geoliede machine van criminele fraudeplegers. De 22-jarige verdachte en een 20-jarige medeverdachte hebben zouden beiden zowel phishing als diefstallen van het geld hebben gepleegd. Tegen hen is resp. 30 maanden en 18 maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De derde verdachte van net 20 jaar wordt verdacht van diefstal met een valse sleutel en het betalen via Apple Pay, de bedragen werden van de rekeningen van slachtoffers afgeschreven. Tegen hem is zes maanden geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Tikkie

Het onderzoek naar de drie mannen is gestart naar aanleiding van straatroven begin 2020 in Amsterdam. De 22-jarige verdachte kwam hierbij in beeld als heler van gestolen telefoons. De politie deed onderzoek naar zijn marktplaatsaccount, omdat daarmee kennelijk gestolen telefoons werd aangeboden. Uit onderzoek bleek dat hij verschillende accounts had en kwamen er meerdere aangiftes van phishing naar boven. Aangevers verkochten goederen via marktplaats, kregen een tikkie en vervolgens werd er geld van hun rekening afgeschreven.

Via de 22-jarige verdachte kwam de politie uit op de twee medeverdachten, onder meer door een combinatie van tapgesprekken en beelden van beveiligingscamera’s uit winkels. Daar zouden de verdachten op rekening van de slachtoffers goederen hebben afgerekend. Uiteindelijk zijn acht zaken van phishing/ diefstal tenlaste gelegd bij de 22-jarige verdachte en bij de medeverdachten drie. Het schadebedrag loopt in de tienduizenden euro’s.

Risico

Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat ze het vertrouwen van mensen in de digitale verkoop via marktplaats hebben geschaad. “Het digitale handels- en betalingsverkeer, we kunnen niet meer zonder. In coronatijden was er vrijwel geen andere manier om zaken te doen. Verdachten hebben daar grof misbruik van gemaakt”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Volgens haar eist het OM hoge straffen in dit soort zaken. Niet alleen omdat dit soort zaken het vertrouwen van personen en het maatschappelijk functioneren raakt, maar ook als waarschuwing naar anderen. De officier van justitie: ”Het risico is niet een werkstraf of een poosje zitten, het risico is ingrijpend: je zult je vrijheid lange tijd verliezen als je je bezighoudt met dit soort praktijken. En als je aanstuurt en anderen er in meeneemt, dan betekent dat maanden tot jaren zitten, wat het Openbaar Ministerie betreft.”

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Cybercriminaliteit ontwikkelt zich razendsnel. De daders zijn vaak onzichtbaar en brengen vaak willekeurige personen en bedrijven grote schade toe. Politie en OM zetten zich in om deze complexe vorm van criminaliteit te bestrijden.

De rechtbank doet op 11 juli uitspraak.