Koning brengt werkbezoek aan gemeente Beuningen over aanpak ondermijnende criminaliteit in de regio

Zijne Majesteit de Koning bracht woensdagmiddag 20 april een werkbezoek aan het buitengebied van de gemeente Beuningen. Hij werd geïnformeerd over ondermijning en veiligheid in het buitengebied. De 14 gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (waaronder Beuningen) werken actief samen om zicht te krijgen op kwetsbare plekken, ondernemers en burgers weerbaar te maken en samen met het OM en de politie de handhaving, opsporing en strafrechtelijke vervolging te versterken.

Criminele activiteiten verplaatsen zich steeds meer naar de buitengebieden. Boerenbedrijven vormen een doelwit voor criminelen. Het bezoek startte bij een agrarisch bedrijf. Daar ging de Koning in gesprek met de eigenaar van het bedrijf, inwoners en ervaringsdeskundigen.

Er werd gesproken over wat er in het buitengebied gebeurt, welke impact criminele activiteiten op de inwoners heeft, de kwetsbaarheid en waarom het zo belangrijk is om een veilig buitengebied te creëren. Zo vertelde de eigenaar van het agrarisch bedrijf bijvoorbeeld dat boeren die met hun bedrijf stoppen, de aandacht kunnen trekken van criminelen.

Ook kwam aan bod hoe professionals die in de regio werken aan preventie, handhaving en opsporing doen. Het belangrijkste hierin is dat zij elkaar weten te vinden en integraal met elkaar samenwerken. De Koning kreeg uitleg bij twee containers met hierin een nagebouwde hennepkwekerij en synthetisch drugslab.

Ondermijnende criminaliteit niet voorbehouden aan de Randstad

Burgemeester Daphne Bergman: “De combinatie van de agrarische sector die onder druk staat, met leegstaande schuren op afgelegen locaties, maakt het buitengebied tot een aantrekkelijke werkplek voor (drugs-)criminelen. Criminele activiteiten pak je in het buitengebied aan met inwoners en (agrarische) ondernemers. We verstrekken voorlichting en hierdoor weten steeds meer inwoners en ondernemers waar ze op kunnen letten bij verdachte situaties en hoe ze dat kunnen melden. Maar het vraagt ook wat van ons bestuur en van andere partners die in het gebied samenwerken.”

Na het gesprek op het agrarische bedrijf, verplaatste het gezelschap zich naar een horecagelegenheid in Winssen. Daar ging de koning het gesprek aan met vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, het RIEC Oost Nederland, politie, Belastingdienst en gemeente Nijmegen.

Hoofdofficier Marthyne Kunst van het Openbaar Ministerie en burgemeester Daphne Bergman toonden de twee gezichten van Oost-Nederland, waar het enerzijds prachtig wonen is, maar anderzijds criminelen steeds meer voet aan de grond dreigen te krijgen. Ondermijnende criminaliteit is niet voorbehouden  aan de Randstad, benadrukte Kunst. Daar moet bij de verdeling van de extra gelden die de overheid vrijmaakt voor criminaliteitsbestrijding aandacht voor zijn. Ook de gemeenten in Oost-Nederland kennen veel wijken waar meer geïnvesteerd moet worden in preventie, om ervoor te zorgen dat jongeren niet bezwijken voor de verlokkingen van een crimineel bestaan.
 

De aanpak van ondermijning vergt veel samenwerking en in Oost Nederland komt daar, onder andere door de grens met Duitsland, een internationale component bij. Omdat de regelgeving en de aanpak van criminaliteit in dit buurland afwijkt, maakt dit bijvoorbeeld de informatie-uitwisseling complex.