Werkstraf geëist voor dodelijk ongeluk tussen vrachtwagen en fietsster op Jan van Galenstraat

In de Amsterdamse rechtbank is vandaag een werkstraf van 240 uur geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, voor een ongeluk op de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West. Daarbij kwam een 31-jarige fietsster om het leven. Het OM verwijt een 71-jarige vrachtwagenchauffeur uit Schagen onvoorzichtig en onoplettend te zijn geweest.

Het ongeluk op 24 september 2020 is veroorzaakt door een menselijke fout van een professioneel bestuurder, zei de officier van justitie vandaag in de rechtbank. Het was het zevende verkeersongeval in vijf jaar tijd in Amsterdam, waarbij een fietser om het leven kwam door een rechtsafslaande vrachtauto. Fietsers zijn de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers. Van de ongeveer 1.200 ernstig gewonde verkeersslachtoffers die elk jaar in Amsterdam zijn te betreuren, gaat het in meer dan de helft van de gevallen om fietsers. Zo’n vijf tot tien fietsers komen jaarlijks om het leven in Amsterdam.

Onvoorzichtig en onoplettend

De vrachtwagenchauffeur reed over de Jan van Galenstraat. De situatie ter plaatse was overzichtelijk, er waren bijv. geen wegwerkzaamheden. Het was droog en er was vrij zicht.  De vrachtwagen sloeg rechtsaf richting de Admiraal de Ruijterweg. Op dat moment fietste een 31-jarige vrouw over het naastgelegen fietspad. Ze reed in dezelfde rijrichting als de vrachtwagen en wilde waarschijnlijk rechtdoor fietsen over het kruispunt.  De bestuurder van de vrachtwagen zag haar niet en reed haar aan. De vrouw is ondanks een reanimatiepoging aan haar verwondingen overleden.

Het ongeluk was volgens de officier van justitie te voorkomen geweest als  de vrachtwagenchauffeur toen en daar beter had gekeken, beter zijn spiegels had afgesteld en zich nog beter bewust was geweest van het gevaar van het rijden met een groot, zwaar en gevaarlijk voertuig als een vrachtauto. "Van verdachte als beroepsmatig chauffeur had het maximale aan voorzichtigheid mogen worden verwacht bij het afslaan op een drukke kruising en daarin is hij tekort geschoten”, aldus de officier van justitie op zitting. 

Schuldbewust

In zijn strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de schuldbewuste opstelling van de vrachtwagenchauffeur. Hij heeft moeite gedaan om in contact te komen en te staan met de nabestaanden. Ook de grote impact van het verkeersongeval op hem en zijn medewerking aan een mediationgesprek, speelden mee bij het bepalen van de strafeis

Naast de werkstraf met een proeftijd van 2 jaar wil de officier van justitie een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.