Seksuele kinderuitbuiting: OM legt bewijs verzameld door middel van webcrawling voor
Het OM eiste vandaag 36 maanden gevangenisstraf tegen een 28-jarige man uit Kampen. Hij stond voor de meervoudige kamer in Zwolle terecht voor het laten werken van een destijds 16-jarig meisje in de prostitutie. Hij zou haar hebben geholpen aan een woning voor thuisontvangst en reed haar rond voor escortwerkzaamheden.
In deze strafzaak werd bewijs gebruikt dat is verzameld door middel van webcrawling techniek. Bij toepassing van deze techniek worden door de politie geautomatiseerd seksadvertenties met signalen van mensenhandel veiliggesteld van het internet.
“Door de webcrawler zijn drie seksadvertenties aangetroffen die door verdachte zouden zijn aangemaakt, met daarop een aantal erotische foto’s die door verdachte zouden zijn genomen”, aldus de officier van justitie. “Het gaat om zogenaamde ‘vluchtige gegevens’, die niet naar boven kwamen bij bevraging van de beheerder van de internetpagina, maar wel via de webcrawler.” Deze seksadvertenties zijn als bewijs aan het dossier toegevoegd.
Motie in Tweede Kamer
Vorig jaar juni werd in de Tweede Kamer een motie van Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Attje Kuiken (Partij van de Arbeid) aangenomen, waarin de regering werd verzocht ‘de brede invoering van de webcrawler om mensenhandel op te sporen, niet langer uit te stellen’.
Ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel heeft de politie aangemaand om de webcrawler zo snel mogelijk te laten implementeren. Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank Zwolle gevraagd zich uit te laten over de juridische basis van de toepassing van dit middel (en de rechtmatigheid door dit middel verkregen bewijs).
Verdachte redeneert strafwaardigheid weg
“Degene die een minderjarige in de prostitutie helpt, noemen we een mensenhandelaar.” Bij zijn strafeis benadrukte de officier van justitie dat de verdachte een flagrante inbreuk heeft gemaakt op geestelijke en lichamelijke integriteit van het 16-jarige slachtoffer, terwijl ze ook te kampen had met een onstabiele thuissituatie.
“Verdachte heeft het slachtoffer ‘behoorlijk de vernieling in geholpen’. Hij heeft haar slechts ingezet om daar zelf financieel wijzer van te worden, en op geen enkele wijze inzicht gegeven in de laakbaarheid van zijn handelen. Sterker nog: hij doet er alles aan om de strafwaardigheid weg te redeneren”, zo motiveerde de officier zijn strafeis.