De nieuwe Opportuun is uit

In Opportuun nummer 2 onder andere aandacht voor procesafspraken, de criminele erfenis, videoreconstructies in het strafproces, dodelijke arbeidsongevallen en een lezersonderzoek.

Procesafpraken

Procesafspraken, tot voor kort waren ze vooral onderwerp van theoretische discussies en juridische dagdromerij. Maar die tijd lijkt voorbij. Afgelopen december leidden procesafspraken tussen het OM en de advocatuur in drie uiteenlopende zaken tot vonnissen waarin die afspraken telkens één op één door de rechtbank werden overgenomen. Ellemieke van Doorn en Dävid van Kuppeveld, de twee officieren van justitie die erbij betrokken waren, blikken in de nieuwe Opportuun terug op hun pionierswerk. 

De criminele erfenis

Een civielrechtelijke strijd om de nalatenschap van de frauderende tussenpersoon

Als een verdachte overlijdt, wil officier van justitie Stephanie Massier voorkomen dat de nabestaanden een criminele erfenis opstrijken. Zo draait een strafrechtelijk onderzoek uit op een civielrechtelijk geschil, waarbij civiel juridisch adviseur Marije van den Bergh de officier ondersteunt.

Videoreconstructies in het strafproces

De aanbevelingen en verbazing van rechercheur dr. Jan van Manen

De videoreconstructie in het strafproces is een verhoor waarbij handelingen op de plaats-delict worden nagespeeld en opgenomen. Rechercheur Jan van Manen, die promoveerde op de videoreconstructie, wil de onbekendheid rond het middel wegnemen. Hij verbaast zich over de autoriteit van zijn videoreconstructieteam.

Dodelijke arbeidsongevallen

Maurice van Heemst en Loes van Kooten van het FP over dodelijke arbeidsongevallen

Jaarlijks vinden er in ons land tussen de vijftig en zeventig dodelijke
arbeidsongevallen plaats. De slachtoffers ervan zeiden ‘s morgens met een routineus gebaar hun dierbaren gedag, riepen bij het dichttrekken van de deur nog een keer ‘tot vanavond’ maar keerden vervolgens nooit meer terug. De afhandeling van dit soort tragische en vaak uiterst emotionele zaken is in handen van het Functioneel Parket, waar de laatste jaren hard is gewerkt aan een eenduidige aanpak ervan, en aan het opbouwen van professionele expertise.