OM eist 3 ½ jaar cel op verdenking van oplichting en computervredebreuk

De officier van justitie heeft vandaag een celstraf van drieënhalf jaar geëist waarvan één jaar voorwaardelijk tegen een 21-jarige man uit Rotterdam die verdacht wordt van oplichting in vereniging en computervredebreuk. De man zou tientallen slachtoffers hebben opgelicht.

De politie kwam de man op het spoor dankzij een journalist die een programma maakte over internetoplichting. De journalist had de politie ingeseind nadat hij met de verdachte had afgesproken om hem op 13 november 2020 op Amsterdam CS een bankpas met pincode te overhandigen. Vlak nadat de verdachte de pas – die overigens nep was – met code in ontvangst had genomen, kon de ingeseinde politie de man aanhouden. De verdachte is eerst vrijgelaten en er is een onderzoek opgestart naar digitale gegevensdragers die bij hem in beslag zijn genomen. In de zomer van 2021 is verdachte opnieuw aangehouden en sindsdien zit hij vast.

Phishinglink

Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte werden onder meer een computer en verschillende telefoons in beslag genomen. Uit het politieonderzoek is duidelijk geworden op welke manieren de verdachte zijn slachtoffers oplichtte. Hij benaderde slachtoffers die iets te koop hadden aangeboden op Marktplaats of plaatste daar zelf een advertentie. Als iemand geïnteresseerd was in de verkoop of aankoop, ontving de geïnteresseerde een betaallink. In werkelijkheid was dit een phishinglink, zodat  korte tijd later vanuit die rekening overboekingen naar andere rekeningen konden worden verricht.

Verdachte maakte ook gebruik van de zogenoemde ‘kind-in-nood-methode’. Een nietsvermoedende ouder ontvangt via whatsapp een bericht waarin zoon of dochter zijn of haar nieuwe telefoonnummer meldt. Vervolgens meldt zoon of dochter eventjes krap bij kas te zitten en vraagt of zijn vader of moeder wat rekeningen kan betalen. Een vrouw in dit onderzoek heeft op die manier in totaal 15.000 euro overgemaakt, nadat haar was wijs gemaakt dat de telefoon van haar dochter in de wasmachine was gevallen. Opvallend was dat bij een doorzoeking van de woning van verdachte een lijst met duizend klantgegevens van een bank werd aangetroffen, evenals een lijst met vijfhonderd klantgegevens van een energiemaatschappij. Beide bedrijven konden tijdig worden gewaarschuwd.

Een andere oplichtingsmethode die de verdachte hanteerde, is de zeer geraffineerde ‘bankkluismethode’. Nadat je op een SMS hebt geklikt kom je in een bankomgeving terecht en lijkt er niks aan de hand. Maar dan belt een medewerker van de bank, die waarschuwt dat fraudeurs bezig zijn met je rekening. Het geld moet snel worden overgemaakt naar de kluisrekening van de bank. In werkelijkheid komt dat geld terecht op de rekening van een geldezel.

Tientallen slachtoffers

De journalist dankzij wie de politie de verdachte op het spoor kwam, was in de ogen van verdachte zo’n geldezel. De verdachte wilde zijn pasje gebruiken om geld op die bankrekening te storten zonder dat zijn eigen naam bekend werd. Dat past bij de werkwijze waarmee de man volgens het OM tientallen slachtoffers heeft gemaakt. Het geld dat hij op die rekening wilde storten was afkomstig van verschillende slachtoffers van phishing. Zodra er geld op de rekening van de geldezel wordt gestort, wordt dat opgenomen en kan het geld verder cash worden verdeeld.   

De officier in haar requisitoir: “Het is belangrijk dat dit soort praktijken stoppen. Ik denk daarbij aan de slachtoffers, ik denk aan het vertrouwen dat we allemaal moeten kunnen hebben in het digitale handels- en betalingsverkeer. Maar in het bijzonder wil ook noemen de geldezels, de katvangers. Het beeld dat uit dit onderzoek naar voren komt is dat het kwetsbare personen zijn, die, wellicht naïef, of om wat geld te verdienen, hun identiteit en bankpas ter beschikking stellen. (-) Het is belangrijk dat iedereen zich vandaag bewust is van de risico’s.”

Uitspraak 21 maart.