Vier jaar cel geëist voor mensensmokkel Balkanroute
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 43-jarige man uit Kosovo. Hij wordt verdacht van de smokkel van twee Syrische gezinnen binnen de Europese Unie op 15 en 17 september 2021. Het zou daarbij om totaal tien personen zijn gegaan. Bij de smokkeltransporten waren ook acht kinderen betrokken.
De verdachte zou het laatste deel van het transport van Hongarije naar Nederland voor zijn rekening hebben genomen, zodat de gezinsleden in Nederland asiel konden aanvragen. De man werd op 17 september 2021 tijdens een mobiele grenscontrole door Koninklijke Marechaussee (KMar) op heterdaad aangehouden, toen hij een van de twee gezinnen op de N35 Nederland binnenbracht.
De verdachte ontkent te weten dat inzittenden van zijn auto niet over de vereiste papieren beschikten. Hij ontkent ook betrokkenheid bij het eerdere transport van 15 september. Uit de verklaringen van de gesmokkelden en de inhoud van de mobiele telefoon blijkt evenwel dat hij wist waar hij mee bezig was, en dat hij hier ook duizenden euro’s mee zou verdienen, aldus de officier van justitie. Uit de mobiele telefoon blijkt verder dat hij zich eerder zou hebben ingelaten met smokkel. Daarom vroeg de officier een bewezenverklaring voor “gewoontesmokkel”.
“Mensensmokkel is een verwerpelijk delict dat een ernstige inbreuk maakt op de rechtsorde. Daarbij kan het delict tot gevolg hebben dat het draagvlak om politieke vluchtelingen op te vangen in ernstige mate wordt ondermijnd. Het delict doorkruist het overheidsbeleid inzake bestrijding van illegaal verblijf in en illegale toegang tot Nederland en andere Europese landen”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.
Wekelijks onderschept de KMar een of meerdere smokkeltransporten (via Wit-Rusland of Balkanroute). Het OM zet vanuit oogpunt van preventie stevig in op opsporing en vervolging van mensensmokkel. Een effectieve aanpak van dit delict is een onmisbare schakel in een eerlijk en menswaardig migratiebeleid, stelde de officier tijdens de zitting.