Themazitting met geldezels: ‘Beste mensen, trap er niet in!’
Bij de rechtbank in ’s-Hertogenbosch stonden vandaag meerdere zogenoemde geldezels terecht. Het gaat om mensen die hun bankrekening, bankpas en/of inloggegevens hebben verstrekt aan criminelen, bijvoorbeeld om WhatsApp-fraude mogelijk te maken. De verdachten zijn veroordeeld tot taakstraffen en het terugbetalen van geld, vele duizenden euro’s.
'Hoi mam, ik heb een nieuw nummer. De oude kun je verwijderen hoor.' Jaarlijks gebeurt het vele tienduizenden keren dat mensen op deze manier worden benaderd door oplichters. Vaak wordt gesproken over problemen met een telefoon of internetbankieren. Het vertrouwen wordt vaak gewonnen door het gebruik van een identieke profielfoto. Wanneer er eenmaal tot betaling wordt overgegaan, komen de zogeheten geldezels in beeld. Vandaag stonden er meerdere voor de rechter.
Onmisbare schakel
Persofficier van justitie Janine Kramer vergelijkt de verdachten met helers: ‘Zij maken mogelijk dat de fraude plaatsvindt en zijn in zekere zin een onmisbare schakel. Wij nemen het de verdachte kwalijk dat ze meewerken aan deze vorm van oplichting, die slachtoffers echt raakt.’ Dat de verdachten in veel gevallen ook kwetsbare personen met bijvoorbeeld financiële problemen zijn, doet daar volgens Kramer niets aan af: ‘Ze weten vaak maar al te goed dat ze meewerken aan schimmige zaken. Maar wat ze zich niet realiseren, zijn de consequenties van hun handelen. Los van een forse werkstraf en het terugbetalen van het geld, lopen ze kans om grote problemen te krijgen met bijvoorbeeld de bank. Zie met zo’n strafblad maar eens zonder problemen aan een hypotheken te komen’, geeft ze als voorbeeld.
'Trap er niet in!'
De rechter ging in de meeste gevallen mee met de eis van het Openbaar Ministerie: een werkstraf van zo’n vijftig uur en het terugbetalen van het geld. In een geval ging het om in totaal zo’n drieduizend euro. Volgens Kramer doet het recht aan wat er is gebeurd: ‘Laat dit voor potentiele geldezels een waarschuwing zijn.’ Ook hoopt ze dat de aandacht voor de zaak leidt tot minder oplichtingszaken: ‘Criminelen worden steeds gewiekster in hun handelen en daarin is voorlichting van belang. Het gaat echt niet altijd om WhatsApp-fraude, maar bijvoorbeeld ook om zaken waar een bank zogenaamd contact legt met mensen om hun pas op te halen omdat er mee gefraudeerd zou zijn. Ik roep kinderen of kleinkinderen op om in gesprek te gaan met hun ouders of grootouders: beste mensen trap er niet in!’