Celstraffen geëist tegen verdachten vriend-in-noodfraude
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot 42 maanden geëist tegen drie mannen uit Rotterdam (19), Dordrecht (21) en Berkenwoude (21). Zij worden ervan verdacht op grote schaal ruim 66.000 euro te hebben buitgemaakt via zogenoemde vriend-in-noodfraude. Tientallen oudere vrouwen werden op die manier brutaal bestolen.
De verdachten gingen volgens de officier van justitie via een vast patroon te werk. Ze zochten vooral naar oudere vrouwen die als zelfstandigen aan het werk waren. Ze stuurden juist die slachtoffers appjes waarin ze zich voordeden als familielid, bijvoorbeeld een zoon of dochter. De verdachten appten dat ze hun telefoon verloren waren en dat dit hun nieuwe nummer was. Even later volgt een bericht met een smoes om geld over te maken omdat ook een pinpas zou zijn kwijtgeraakt. In veel gevallen hadden de honderden mensen die benaderd werden door dat er iets niet klopte, maar toch trapten 39 van hen er toch in.
Beschamend
De bedragen die met de vriend-in-noodfraude werden buitgemaakt lopen uiteen van 700 euro tot ruim 16.000 euro per slachtoffer. Uit onderlinge chatgesprekken in de telefoons van verdachten, door het onderzoeksteam in beslag zijn genomen en uitgebreid onderzocht, komt naar voren dat ze het geld onderling verdeelden en elkaar tips gaven.
De officier van justitie had tijdens de zitting geen goed woord over voor de manier waarop de verdachten te werk gingen. ‘Bijzonder kwalijk is dat zij vrijwel in alle zaken op zoek zijn gegaan naar gegevens van vrouwen op leeftijd die als zelfstandigen nog werkzaam zijn, naar alle waarschijnlijkheid omdat daar nog wat te halen valt met whatsapp fraude. Het is beschamend hoe de verdachten misbruik hebben gemaakt van de goedheid van nietsvermoedende hardwerkende moeders.‘
De 21-jarige Dordtenaar hoorde met 42 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, de hoogste straf tegen zich eisen. De Berkenwoudenaar hoorde 36 maanden, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen zich eisen. De 19-jarige Rotterdammer moet als het aan het OM ligt 30 maanden zitten. Daarvan is een half jaar voorwaardelijk. Als het aan het OM ligt dient daarnaast het geschatte wederrechtelijk voordeel van ruim 27.000 euro per verdachte ontnomen te worden.
Voorkom vriend-in-noodfraude
Bij vriend-in-noodfraude doet een dader zich voor als bekende van het slachtoffer. Via een WhatsApp bericht geeft ‘de bekende’ aan een nieuw telefoonnummer te hebben en snel geld nodig te hebben. De dader vraagt het geld over te maken op een bankrekening. Het slachtoffer denkt dat het de rekening van de bekende is. Het rekeningnummer is in werkelijkheid vaak van een geldezel, iemand die zijn of haar rekening laat gebruiken door criminelen.
Als een bekende via WhatsApp, of een ander sociaal platform, vraagt geld over te maken, controleer dan altijd of u ook echt met deze persoon contact heeft, ook al wordt er aangegeven snel te reageren.
- Bel de bekende op op het nummer dat u heeft van die persoon
- Lukt het niet om telefonisch contact te leggen, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is
- Maak nooit geld over voordat u met de bekende gesproken hebt
- Wordt er gesproken over tijdsdruk, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is
- Bedrijven geven nooit een tijdslimiet van hooguit enkele uren waarbinnen een factuur betaald moet worden.