Openbaar Ministerie pakt subsidiefraude aan

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar voor valsheid in geschrifte. Het OM verdenkt de verdachte van het opstellen en het indienen van valse jaarcijfers bij een subsidie aanvraag in 2018 namens haar vennootschap. Ook wordt zij verdacht van het opstellen en overleggen van diverse andere valse documenten zoals een vervalste bankverklaring, vervalste bankafschriften en een vervalste accountantsverklaring.

Onderzoek naar verdachte en onderneming

Naar aanleiding van aangiften van twee subsidie verlenende instanties en een bank is er in april 2021 een strafrechtelijk onderzoek gestart onder leiding van de FIOD naar deze verdachte en haar onderneming. De verdachte heeft met haar onderneming verschillende aanvragen gedaan waarbij één financieringsverzoek werd afgewezen en bij één aanvraag circa EUR 178.000 werd toegekend, waarbij in dat geval dus een vals geschrift is gebruikt, zo stelt het OM. De andere vervalste geschriften zijn overlegd in bezwaarprocedures en in een BIBOB procedure.

Misbruik van gemeenschapsgeld

“Valsheid in geschrifte is een ernstig strafbaar feit omdat het het vertrouwen van burgers in documenten schendt. Bovendien heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan het misbruiken van gemeenschapsgeld. De subsidie was bedoeld om bepaalde topsectoren te stimuleren. Door deze fraude is de subsidie niet terecht gekomen bij partijen waarvoor die bedoeld was. Het OM vordert dat de verdachte de schade vergoed aan de subsidie verlenende instantie”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet op 8 februari uitspraak.