Reisbureau ATP betaalt 3.5 miljoen euro

Het Openbaar Ministerie (OM) is met het zakelijk reisbureau ATP een ontnemingsschikking aangegaan voor een bedrag van 3.500.000 euro. Een ontnemingsschikking kan volgen als een bedrijf geld heeft verdiend met een strafbaar feit. In het geval van ATP was er naar het oordeel van het OM sprake van valsheid in geschrifte en oplichting waarvoor ATP op 23 november 2020 door de rechtbank Amsterdam is veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Oplichting en valsheid in geschrifte

Het OM had de zakenreisorganisatie ATP gedagvaard voor valsheid in geschrifte gepleegd bij vier klanten en het oplichten van één klant in de jaren 2009 tot en met 2015. Met het bereiken van de schikking in de ontnemingszaak heeft het OM het hoger beroep ingetrokken in de strafzaak tegen het reisbureau. Een hoger beroep volgde omdat het OM onder meer van oordeel is dat ATP op grote schaal heeft gefraudeerd met veel gedupeerden. Dit in tegenstelling tot de rechtbank.

Fouten in de marges

Reisorganisaties moeten in overeenstemming met de contractvoorwaarden opereren en transparant zijn over de kosten die zij hun klanten in rekening brengen. Dat noemt het OM in deze zaak van groot belang. Dat geldt ook voor professionele reisorganisaties in de zakelijke reiswereld, zoals ATP. Allerlei extra marges van de reisorganisatie mag niet worden verwerkt in de prijs van de tickets als dat in strijd is met de afspraken. Het contractenbestand was omvangrijk met elk zijn eigen voorwaarden. De operatie was naar het oordeel van het OM niet ingericht op de naleving van de contractvoorwaarden, maar om zo veel mogelijk marge te maken zonder dat het op zou vallen bij de klanten. Als een reisorganisatie in strijd met de afspraken niet transparant is over de extra marges, pleegt deze valsheid in geschriften. Naar het oordeel van het OM gebeurde dit meer dan incidenteel bij ATP. Het was een wezenlijk onderdeel van het bedrijfsmodel. De gewraakte handelingen hebben over meerdere jaren tot en met 2015 plaatsgevonden.

Vergoedingen

Het nieuwe management bij ATP heeft in de afgelopen jaren aan meerdere klanten teveel in rekening gebrachte kosten vergoed voor een totaal bedrag van 2.300.000 miljoen euro. De omvang van de ontnemingsschikking gaat verder dan de bewezenverklaring van de rechtbank. Daarmee doet deze in voldoende mate recht aan de ernst en het belang van de zaak, aldus het OM. Het reisbureau ATP en de oud-directeur van het bedrijf trekken ook hun hoger beroep in. Dat betekent dat een einde gekomen aan deze strafzaak.