Drie man vast in onderzoek naar internationale invoer van en handel in cocaïne

In een lopend onderzoek naar internationale invoer van en handel in grote partijen cocaïne zijn recent drie verdachten aangehouden. Volgens het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zijn zij betrokken bij de invoer van meerdere grote partijen cocaïne in Nederland. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft vandaag voor 90 dagen de gevangenhouding bevolen.

Tot vandaag mochten de verdachten enkel contact hebben met hun advocaten, maar die beperkingen zijn er nu vanaf.

Invoer en handel cocaïne

De verdachten zijn 54 jaar afkomstig uit Amsterdam en 53 jaar en afkomstig uit Houten. De derde verdachte is een 48-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij is op 19 september 2021 aangehouden op Curaçao en op zaterdag 25 september overgeleverd aan Nederland. 

Volgens het OM zijn de mannen betrokken bij de grootschalige georganiseerde invoer van en handel in meerdere partijen cocaïne. De verdenking ziet op het meermalen in georganiseerd verband invoeren en distribueren van cocaïne.  

Na onderzoek van de Landelijke recherche is een groot aantal luxegoederen in beslag genomen, zoals dure kleding en dure motoren.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Politie/Landelijke Eenheid
Vergroot afbeelding
Beeld: ©Politie/Landelijke Eenheid

Grote partijen cocaïne

Het OM meent dat sprake is van herhaalde invoer. Het OM verdenkt de verdachten van betrokkenheid bij twee grote partijen cocaïne die per schip vanuit Zuid-Amerika naar Antwerpen zijn vervoerd in najaar 2015. De partijen cocaïne zijn vervolgens deels naar Nederland gebracht en in Nederland verkocht.

De schepen waarop de cocaïne werd verborgen, voeren via de Westerschelde naar Antwerpen en bevonden zich tijdelijk al op het grondgebied van Nederland. Vervolgens is de cocaïne vanuit België opnieuw binnen het grondgebied van Nederland gebracht. Het gaat om partijen die bestemming Nederland hadden.

De uit Curaçao overgeleverde verdachte wordt bovendien in verband gebracht met de invoer van nog twee partijen cocaïne, waaronder een in 2020.

Rolverdeling

Uit door de Landelijke Eenheid van de politie onderschepte en ontsleutelde communicatie tussen de verdachten onderling blijkt hun rolverdeling. Zo blijkt dat de uit Curaçao overgeleverde verdachte een leidinggevende en organiserende rol had. Hij kon beschikken over diverse personen die behulpzaam waren bij het uithalen, transport en distributie van de cocaïne. De 53-jarige man was een belangrijke schakel bij de invoer en de distributie van de partijen cocaïne. De 54-jarige verdachte was belangrijk bij het transport van België naar Nederland. 

Het vermoeden is dat de verdachten ook gebruik maakten van havenmedewerkers in Antwerpen die de smokkel faciliteerden. 

Geweldsspiraal

De internationale handel in cocaïne ondermijnt de samenleving en rechtsstaat. Daarom treedt de overheid er stevig tegen op.

Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.