Celstraffen geëist voor vuurwerkexplosie nieuwjaar Deventer
Kapotte ruiten, ontzette kozijnen, beschadigde auto’s. De ontploffing rond twee uur afgelopen nieuwsjaarnacht achter een bushalte aan de Havezatelaan in Deventer heeft grote materiële schade veroorzaakt, en een enorme impact gehad op buurtbewoners. Sommigen hebben gehoorschade opgelopen, een enkeling een posttraumatische stressstoornis.
“Het is een nare, bedreigende ervaring geweest voor veel buurtbewoners”, aldus de officier van justitie donderdag 30 september voor de rechtbank in Zwolle. Daar stonden drie mannen, allen 33 jaar uit Deventer, terecht voor hun betrokkenheid bij de explosie. De officier eiste tegen de drie mannen celstraffen van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk met aftrek van voorarrest.
De voorwaardelijke straf biedt de mogelijkheid bijzondere voorwaarden op te leggen, zoals een verbod om de komende drie jaar vuurwerk af te steken, gecombineerd met een meldplicht op het politiebureau tijdens de jaarwisseling. “Zo kan worden voorkomen dat deze verdachten zich nog eens schuldig maken aan dit soort gedrag”, zei de officier.
De explosie was zo krachtig dat er een drukgolf is gevoeld. Naderhand zijn er op de plaats delict sporen gevonden van mortierbommen, lawinepijlen, dumdumpatronen, en ander zwaar vuurwerk. De officier: “Ik wil niet overdrijven maar je kan het gedrag van deze verdachten toch echt wel omschrijven als het spelen met het leven van anderen onder het motto van oud en nieuw vieren.” Er zijn rond de veertig aangiftes gedaan.
Wat het OM betreft kunnen de ten laste gelegde feiten wettig en overtuigend worden bewezen. Een van de mannen heeft de bom afgestoken, de andere mannen hebben de hele avond heen en weer gelopen om het vuurwerk uit een bus te halen en het vervolgens af te steken. Zodoende hebben zij “nauw en bewust” samengewerkt, volgens de officier.
Het vuurwerk was van een andere man dan degene die het heeft aangestoken. Deze persoon – de vermeende eigenaar van het vuurwerk - is ook het voorhanden hebben van munitie ten laste gelegd.
Een van de verdachten bekende na zijn aanhouding - op 16 februari is hij gearresteerd – dat hij de bom had aangestoken. Hij verklaarde dat er eerst een grote vlam kwam, en daarna een grote knal. Hij herkende zichzelf als de persoon die wegrende op het filmpje dat in Opsporing Verzocht is getoond. Hij zei niet te weten wat er in zat, maar dat hij het gewoon had gestoken. Volgens zijn verklaring had hij er geen zin meer in gehad, en dacht hij, ik steek het af, en ga naar huis.
De officier vindt dat forse gevangenisstraffen op hun plaats zijn, zowel om de gevolgen van de knal te vergelden, als ook om te zorgen dat verdachten niet opnieuw zo’n ernstige strafbaar feit plegen. Ook vroeg ze de rechtbank de vorderingen van de benadeelde partijen, een uitzondering daargelaten, toe te wijzen.